Als je ooit een artikel hebt gelezen over hoe je WordPress kunt versnellen, dan weet je dat caching plugins een belangrijke techniek zijn om de laadtijd van pagina’s op je site te verkorten.

Websites met veel inhoud en dynamische content (tekst, afbeeldingen, video’s, producten) zijn extra kwetsbaar voor trage laadsnelheden.
Websites zoals tijdschriften, e-commerce en zelfs de website van een fotograaf zullen allemaal langzamer laden als je ze niet optimaliseert.

De eenvoudige waarheid is dat als je WordPress sites wilt versnellen, een goede cache plugin een geweldige manier is om de prestaties van je site te verbeteren en de belasting op je server te verminderen.

Het verbeteren van de laadsnelheid van je site kan duidelijke en verstrekkende voordelen hebben, zoals een betere SEO ranking, een betere gebruikerservaring en betere conversies, en in de wereld van vandaag zijn ze een must-have plugin.
Daarom hebben we de vijf beste WordPress caching plugins voor je verzameld.

Maar laten we voordat we beginnen eerst eens kijken naar wat caching plugins eigenlijk doen.

Inhoudsopgave

Hoe werken WordPress Caching Plugins?

Om je site te laden, is er een back-scene proces van het laden van een pagina waarvoor informatie (query’s) van en naar de database moet worden gestuurd.

Meer specifiek worden er in een PHP-taal query’s naar de database van de site gestuurd, waarna informatie wordt opgehaald en gegenereerd in een HTML-pagina die vervolgens wordt teruggestuurd naar de website om te worden weergegeven.

Dit meerstappenproces vergt veel verwerking en het duurt dus even voordat de informatie goed geladen is op de site.

Op een basisniveau is “caching” gewoon het idee om belangrijke gegevens op een toegankelijke plek op te slaan, zodat ze gemakkelijker en sneller aan bezoekers kunnen worden aangeboden wanneer dat nodig is.
Het is het proces van het maken van een statische versie van je inhoud en het elimineert de noodzaak om al die informatie op te halen en dit proces verbetert de prestaties en laadsnelheid.

Waarom heb je een WordPress Caching Plugin nodig?

Een caching plugin zorgt ervoor dat de inhoud op je webpagina je snelheid niet beïnvloedt en dat je informatie kunt blijven toevoegen om je gebruikers de beste inhoud te bieden.

Er zijn veel verschillende websites beschikbaar, van verschillende groottes, met verschillende inhoud en informatie.

Sommige, zoals blog- en tijdschriftwebsites, zijn afhankelijk van tekst, afbeeldingen en video’s.
Deze elementen maken de webpagina veel zwaarder, waardoor het laden langer duurt.

Websites met veel afbeeldingen (zoals de website van een fotograaf) zullen er ook langer over doen om te laden vanwege de enorme hoeveelheid informatie.

Dat is ook het geval bij e-commerce websites, waar er veel statische, maar ook dynamische inhoud (winkelitems) is, die de website zwaarder maken, dus waarom zou je de laadsnelheden van al die statische bloat niet verlagen en ervoor zorgen dat je gebruikers een betere ervaring hebben?

Opmerking: dynamische inhoud kan ook worden gecachet door een CDN-cache te gebruiken in plaats van de originele, waarschijnlijk ver verwijderde server, waardoor het laden minder tijd in beslag neemt.

Caching verhoogt dus de laadsnelheid van websites en volgens Google geldt “hoe dan ook, sneller is beter en minder is meer”.

Opmerking: Het gebruik van caching plugins is niet de enige methode om de snelheid van je website te verhogen en moet worden gecombineerd met andere methoden die in deze geweldige artikelen worden genoemd: Hoe je WordPress Website sneller maken – Deel 1 en Hoe je WordPress Website sneller maken – Deel 2

Nu we hebben vastgesteld dat je cachingplugins nodig hebt voor een betere laadsnelheid, laten we eens begrijpen waarom je betere laadsnelheidstijden nodig hebt.

Hoe beïnvloedt de laadtijd je site?

Er zijn een aantal redenen waarom betere laadsnelheden goed zijn voor je website.

SEO

Laadtijden hebben invloed op je SEO.
Volgens Yoast SEO:

  • Site snelheid is een ranking factor
  • Snelle sites zijn gemakkelijker te crawlen
  • Snel ladende sites hebben een hogere conversie
  • Het vermindert bouncepercentages
  • Het verbetert de algemene gebruikerservaring (minder stress!)

Snellere websites krijgen daarom een gunstiger positie bij zoekmachines.
Het is zeker niet de enige factor die dat doet, maar als we twee websites zouden vergelijken, waarbij alle informatie en andere factoren hetzelfde zijn, zou de website die sneller laadt een betere positie krijgen.
Bovendien heeft Google bevestigd dat het rekening houdt met paginasnelheid.

Gebruikerservaring

Betere laadsnelheden beïnvloeden de gebruikerservaring, en dat niet alleen, maar langzame laadtijden hebben ook een negatief effect op de reputatie van het merk.

Bouncepercentages

Bouncepercentages vertegenwoordigen het percentage bezoekers dat een website binnenkomt en vervolgens vertrekt voordat ze andere pagina’s op de website hebben bekeken.

Volgens Google:

Een laadtijd van maximaal 3 seconden verhoogt de kans op bouncen met 32%.

Een laadtijd tot 5 seconden verhoogt de kans op bouncen met 90%.

Een laadtijd van maximaal 6 seconden verhoogt de kans op bouncen met 106%.

Een laadtijd van maximaal 10 seconden verhoogt de kans op bouncen met 123%.

Dit geeft aan dat hoe langer het duurt voordat de website de eerste keer geladen is, hoe minder waarschijnlijk het is dat de gebruiker blijft om andere pagina’s op de website te bekijken, wat bevestigt dat de laadsnelheid van een website een belangrijke factor is in deze beslissing.

Mobiel surfen

Google laat zien dat het ongeveer 15 seconden duurt om een website mobiel te laden (veel langer dan op een desktop, waar de laadsnelheid kan oplopen tot 2 seconden).
En bovendien laat hetzelfde onderzoek zien dat, hoewel meer dan de helft van het totale webverkeer afkomstig is van mobiel, de mobiele conversiepercentages lager zijn dan die op desktop, wat duidelijk maakt dat “snelheid gelijk staat aan inkomsten”.

Omrekeningskoersen

Als we met al deze factoren rekening houden, zullen we ontdekken dat betere laadsnelheden van websites betere conversiepercentages opleveren.

Volgens Cloudflare:

  • Pagina’s die in 2,4 seconden werden geladen hadden een conversiepercentage van 1,9%
  • Bij 3,3 seconden was het conversiepercentage 1,5%.
  • Bij 4,2 seconden was het conversiepercentage minder dan 1%.
  • Bij 5,7+ seconden was het conversiepercentage 0,6%.

Het is duidelijk dat hoe langer het duurt voordat een website geladen is, hoe kleiner de kans is dat de gebruiker een aankoop doet.

Dus nu we hebben vastgesteld dat een caching plugin laadsnelheden kan verbeteren en daarmee de prestaties, SEO, gebruikerservaring en conversie van de website, laten we eens kijken naar de beste caching plugins voor WordPress.

De 5 beste WordPress Caching Plugins

Nu je weet wat deze plugins doen, gaan we ons verdiepen in de beste caching plugins om je sites te versnellen.

Naast het delen van de functies van elke plugin, zullen we ook een snelle snelheidstest uitvoeren voor elke plugin met WebPageTest en de resultaten aan het einde delen.

1. W3 Totale cache

W3 Total Cache is actief op meer dan een miljoen sites en is een van de populairste cachingplugins op WordPress.org.

Qua functionaliteit heeft W3 Total Cache de meeste opties van alle caching-plugins op deze lijst.

Naast pagina caching support het ook:

  • Minificatie
  • Opcode cache
  • Database cache
  • Object cache
  • Browser cache
  • CDN-integratie(bijvoorbeeld statische bestanden serveren vanaf je CDN in plaats van je WordPress-server)
  • Fragmenten cache

Dat is echter een tweesnijdend zwaard, want W3 Total Cache heeft niet alleen de meeste functionaliteit, maar is ook verreweg het meest ingewikkeld om te configureren.

Zie je al die opties aan de linkerkant?
Elke menuoptie heeft zijn eigen gedetailleerde instellingengebied en alles doorlopen kan zeker een beetje overweldigend aanvoelen:

w3 total cache 1 5 Beste WordPress Caching Plugins om je website te versnellen 1

Dus als je al die flexibiliteit wilt, is W3 Total Cache een geweldige optie.
Je hebt heel veel controle over hoe caching precies werkt op je WordPress site.

Maar als je niet zeker weet wat object cache en database cache betekenen, kun je misschien beter een andere plugin uit deze lijst kiezen, omdat andere opties een veel eenvoudiger installatieproces bieden en je site nog steeds snel kunnen laten laden.

Hier zie je hoe W3 Total Cache presteerde door alleen pagina’s te cachen:

w3 total cache 2 5 Beste WordPress Caching Plugins om je website te versnellen 2

2. WP Snelste Cache

WP Fastest Cache is een andere populaire optie met een veel eenvoudigere interface dan W3 Total Cache.

Hoewel het ook de geavanceerde instellingen van W3 Total Cache mist, geeft het je toch opties die verder gaan dan pagina caching, met support voor:

  • Minificatie en aaneenschakelen
  • GZIP-compressie
  • Browser caching
  • Cache preload – normaal gesproken “bouwt” je site de cacheversie van een pagina pas nadat iemand de pagina voor het eerst bezoekt.
    Met preloaden kun je de cache aanmaken zonder op een bezoek te wachten.

Om te beginnen hoef je alleen maar de vakjes aan te vinken voor de functies die je wilt gebruiken.
Met de tabbladen Cache wissen en Uitsluiten kun je ook je cache wissen of inhoud uitsluiten van de cache:

wp fastest cache 1 5 Beste WordPress Caching Plugins om je website te versnellen 3

Hier zie je hoe WP Fastest Cache presteerde met alleen de pagina-caching actief:

wp fastest cache 2 5 Beste WordPress Caching Plugins om je website te versnellen 4

3. WP Raket

WP Rocket is de enige caching plugin op deze lijst die geen gratis versie heeft op WordPress.org, maar hij maakt dat goed met een zeer gebruiksvriendelijke interface en een handig pakket functies.

Zodra je de plugin installeert en activeert, activeert WP Rocket automatisch de pagina caching functionaliteit:

wp rocket 1 5 Beste WordPress Caching Plugins om je website te versnellen 5

Daarna kun je ook de andere functies doorlopen en configureren, waaronder:

  • Cache voorladen (twee verschillende methoden)
  • Browser caching
  • GZIP-compressie
  • Database optimalisatie
  • Minificatie en aaneenschakelen
  • JavaScript laden uitstellen
  • DNS prefetching
  • Lui laden

Moet je betalen voor een goede caching plugin?
Nee, zeker niet.

Maar is WP Rocket handiger dan alles zelf proberen te doen?
Ja, daar zijn de meeste mensen het wel mee eens.

Dus als je bereid bent om te betalen voor gemak en gebruiksgemak, is het een geweldige optie.

WP Rocket begint bij $49 voor gebruik op één site.

Dit is hoe WP Rocket presteerde in WebPageTest:

wp rocket 2 5 Beste WordPress Caching Plugins om je website te versnellen 6

4. WP Super Cache

WP Super Cache is de populairste cache plugin op WordPress.org.
Het is ook afkomstig van Automattic, hetzelfde team achter WordPress.com en Jetpack.

Het grote voordeel van WP Super Cache is de eenvoud.
Als je wilt, kun je gewoon de caching-functionaliteit inschakelen en er een punt achter zetten:

wp super cache 1 5 Beste WordPress Caching Plugins om je website te versnellen 7

Je hebt echter ook de optie om een paar meer geavanceerde instellingen te configureren, hoewel de functionaliteit niet zo diepgaand is als die van de drie vorige plugins.

Dat kan:

  • Specifieke inhoud uitsluiten van cache
  • Integreren met een CDN
  • Functie voor vooraf laden van cache inschakelen
  • Caching voor de browser toevoegen
  • Configureer andere kleinere instellingen:
wp super cache 2 5 Beste WordPress Caching Plugins om je website te versnellen 8

Hier zie je hoe WP Super Cache presteerde in WebPageTest met de standaardinstellingen:

wp super cache 3 5 Beste WordPress Caching Plugins om je website te versnellen 9

Cache Enabler is een super eenvoudige pagina caching plugin van de mensen van KeyCDN, een populaire CDN service.

Net als WP Super Cache is het mooie van deze plugin hoe eenvoudig hij is.
Je hoeft letterlijk alleen maar:

  • De cache-vervaldatum instellen
  • Kies wanneer de cache automatisch moet worden gewist (je kunt de cache bijvoorbeeld automatisch wissen wanneer je een bericht bijwerkt)
  • Kies welke inhoud niet in de cache mag worden opgeslagen
cache enabler 1 5 Beste WordPress Caching Plugins om je website te versnellen 10

Hoewel Cache Enabler eenvoudig is, betekent dat niet dat het niet goed werkt.
Door de jaren heen heb ik veel tests uitgevoerd en ik heb altijd gemerkt dat Cache Enabler de beste prestaties levert.

Voor de beste resultaten koppel je Cache Enabler met de Autoptimize plugin.
De twee werken goed samen en Autoptimize kan minificatie en aaneenschakeling voor je afhandelen, wat nog een handige optimalisatietip is.

Dit is hoe Cache Enabler presteerde in WebPageTest:

cache enabler 2 5 Beste WordPress Caching Plugins om je website te versnellen 11

Recap: Beste WordPress Caching Plugins

Laten we, om deze plugins samen te vatten, eens kijken naar al die gegevens van WebPageTest:

Geen cache-plugin

2.742 s

W3 Totale cache

2.413 s

WP Snelste Cache

2.310 s

WP Raket

2.355 s

WP Super Cache

2.439 s

Cachebeheerder

2.359 s

WP Fastest Cache was inderdaad de snelste, en WP Rocket en Cache Enabler lagen nek-aan-nek voor de tweede plaats (hoewel de verschillen absoluut niet enorm zijn).

Naast de laadtijden van de pagina heb je ook nog de gebruiksvriendelijkheid.
Wat betreft eenvoud en gebruiksgemak gaan ze ongeveer in deze volgorde, met de eenvoudigste optie eerst:

  1. WP Raket
  2. Cachebeheerder
  3. WP Super Cache
  4. WP Snelste Cache
  5. W3 Totale cache

Het verschil tussen WP Rocket en WP Fastest Cache is veel kleiner dan het verschil tussen WP Fastest Cache en W3 Total Cache.

Onthoud tot slot dat een goede caching plugin geen pleister is voor andere prestatieproblemen.
Hoewel intelligente caching een belangrijke rol speelt bij het versnellen van je WordPress site, is het geen pas op de plaats om alle andere onderdelen van het versnellen van een WordPress site te negeren.

Heb je vragen over de beste manier om een caching plugin te gebruiken of over hoe caching werkt met Elementor content?
Stel ze gerust in de comments!