Als je een website probeert te bouwen, heb je vast wel eens mensen gezien die je vertelden dat je “webhosting” of een “webhost” nodig hebt.

Maar wat doet een webhost? En waarom is webhosting zo belangrijk als je een website maakt?

Het basisidee is dat een webhost de computermiddelen levert die nodig zijn om de code van je website van stroom te voorzien en de gegevens aan bezoekers te leveren.

Maar zo eenvoudig is het niet, want veel webhosts gaan ook verder dan alleen de basis en bieden andere functies om je leven gemakkelijker te maken en je website succesvol te maken.

In dit bericht leer je alles wat je moet weten over de basisprincipes van webhosting.

We bespreken wat een webhost is, waarom het belangrijk is en welke diensten je kunt verwachten van een kwalitatieve webhost.

Laten we beginnen bij het begin.

Wat is een webhost?

Een webhost is een dienstverlener die webhosting aanbiedt.

Over het algemeen is webhosting de motor die je website aandrijft en toegankelijk maakt voor bezoekers over de hele wereld.

Op een meer technisch niveau is webhosting in feite het huren van een (deel van een) computer (een “server” genaamd) zodat je de opslag- en verwerkingskracht van die computer kunt gebruiken om je website te laten draaien.

Als je bijvoorbeeld een WordPress website maakt, is de webhostingserver datgene wat de eigenlijke WordPress software en al je plugins van stroom voorziet.

Er zijn verschillende soorten webhostingproviders. Sommige webhosts laten je account bijvoorbeeld hostingbronnen delen met andere accounts op de server (shared hosting genoemd), terwijl anderen je site zijn eigen dedicated bronnen geven.

In 2022 en daarna is cloud hosting een van de populairste vormen van webhosting. Bij cloud hosting wijst de cloud host resources toe aan je site op een enorm netwerk van servers (“de cloud”).

Tegenwoordig gebruiken enkele van de grootste hostingproviders deze cloudbenadering, waaronder alle techgiganten – Google Cloud Platform, Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, enzovoort.

Oudere vormen van hosting vertrouwen op een enkele fysieke server. De provider kan een deel van de bronnen van die server toewijzen aan jouw account (een virtual private server of VPS) of je toegang geven tot alle bronnen ( een dedicated server).

In de regel gaan de kosten van webhosting omhoog naarmate je meer rekenkracht toevoegt aan je hostingpakket. Er zijn echter veel variabelen die een rol spelen bij de kosten van webhosting, waaronder de exacte functies die elke host biedt.

Dus wat zijn die functies? Laten we het er nu over hebben.

Wat moeten webhosts bieden?

Op een heel basaal niveau is het enige wat een webhost moet bieden de rekenkracht om je websites van energie te voorzien. Over het algemeen betekent dit een vaste toewijzing van opslagruimte (bijvoorbeeld 10 GB opslagruimte) plus wat rekenkracht om de software van je site te draaien en wat bandbreedte om de gegevens van je site aan bezoekers door te geven.

Als het gaat om de computermiddelen die beschikbaar zijn voor je plan, brengen sommige hosts je een rekening in rekening op basis van het resourceverbruik van je site – zoals de hoeveelheid verwerking die het gebruikt of hoeveel bandbreedte je gegevens verbruiken.

Anderen gebruiken misschien het aantal bezoeken dat je site per maand krijgt, wat je een eenvoudigere manier geeft om te meten hoeveel bezoekers de hostingserver aankan.

Veel webhosts gaan echter verder dan alleen computermiddelen en bieden andere functies en tools om je te helpen je websites efficiënter te beheren en te laten groeien.

Tenzij je een ontwikkelaar bent met de kennis en motivatie om alles zelf te doen, wil je een webhost kiezen die een aantal van deze andere voordelen biedt naast de basis webhostingdiensten.

Welke functies je precies krijgt, hangt af van het type host (bijvoorbeeld cloud vs niet-cloud) en de provider zelf.

Een belangrijk detail om te overwegen is echter dat sommige hosts extra kosten in rekening brengen voor sommige van deze functies, dus het is belangrijk om de prijzen van je host volledig te onderzoeken om verborgen hostingkosten te voorkomen.

Dus – wat doet een webhost als hij verder gaat dan het minimum? Laten we het opsplitsen in een paar verschillende categorieën:

  • Site-instellingstools
  • Beveiliging
  • Prestatieoptimalisatie
  • Onderhoud
  • Support

1. Site-instellingstools

Een goede webhost moet het je gemakkelijk maken om je site te maken zonder je te dwingen om alles vanaf nul te doen.

Meestal komt dit in de vorm van software-installatieprogramma’s. Als je bijvoorbeeld een WordPress website wilt maken, kan een host een WordPress installer aanbieden waarmee je een basis WordPress site kunt maken met behulp van een grafische interface in plaats van dat je de software handmatig hoeft te installeren.

Sommige hosts gaan zelfs nog een stap verder en installeren de software voor je, zodat je meteen kunt beginnen met bouwen.

Als je bijvoorbeeld Elementor Hosting gebruikt, wordt WordPress vooraf voor je geïnstalleerd, samen met Elementor Pro en het Hello-thema, zodat je binnen een paar minuten na aanmelding aan de slag kunt met je site.

2. Beveiliging

Websitebeveiliging is een ander belangrijk gebied waarop een webhost je leven gemakkelijker kan maken.

Sommige webhosts geven je alleen de hostingserver en maken jou verantwoordelijk voor de beveiliging ervan, terwijl anderen veel van hun eigen beveiligingen inbouwen om je websites te beveiligen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende beveiligingsverbeteringen die sommige webhosts aanbieden:

  • Gratis SSL-certificaten om de gegevens van je site te versleutelen als ze tussen je server en de browsers van je bezoekers worden doorgegeven. Dit is absoluut essentieel als je een WooCommerce winkel host, maar andere soorten sites zouden nog steeds een SSL-certificaat moeten gebruiken.
  • Firewalls om kwaadaardige bedreigingen proactief te voorkomen.
  • Malware scannen om schadelijke bestanden op je server te detecteren.
  • Veilige hostinghardware en -infrastructuur.

Bij Elementor Hosting krijg je bijvoorbeeld een gratis SSL-certificaat van Cloudflare zodat de gegevens van je site altijd veilig onderweg zijn, samen met andere verbeteringen zoals de mogelijkheid om je site te vergrendelen achter een wachtwoord en een veilige infrastructuur van Google Cloud Platform.

Als je meer wilt weten over hoe Elementor Hosting de Google Cloud-infrastructuur gebruikt om je site te beschermen met firewalls, DDoS-preventie en andere tactieken, bekijk dan ons bericht over cloud hostingbeveiliging.

Elementor Cloud Website Security Wat Biedt Een Webhost Precies? 1

3. Prestatieoptimalisatie

Het hebben van een snel ladende site is belangrijk op het moderne web, omdat het effect kan hebben op de gebruikerservaring en zoekresultaten van je site.

Een manier waarop een webhost de prestaties van je site beïnvloedt, zijn de basisbronnen van je hostingpakket. Als de server snelle processors en voldoende bronnen heeft, zal hij je site sneller kunnen laden dan een server met langzame verwerking en beperkte bronnen.

Dit is een van de redenen waarom cloud hosting zo populair is geworden. Cloud hosting geeft je toegang tot prestatie-geoptimaliseerde hardware en maakt het gemakkelijk om meer resources aan je account toe te wijzen als dat nodig is.

Als je bijvoorbeeld host op Google Cloud Platform (of een hostingservice gebruikt die dat doet, zoals Elementor Hosting), krijg je toegang tot dezelfde servers die Google gebruikt om zijn eigen eigendommen zoals Google Search, YouTube, enzovoort van energie te voorzien.

Naast het aanbieden van prestatie-geoptimaliseerde hardware, zullen sommige webhosts extra prestatie-optimalisatie tactieken inbouwen, zoals een content delivery network (CDN) om globale laadtijden te versnellen.

4. Website Onderhoud

Of je je site nu bouwt met WordPress of met een ander programma, je zult regelmatig onderhoud moeten plegen als je wilt dat hij goed blijft werken.

Om je te helpen tijd te besparen en je werkprocessen te vereenvoudigen, kunnen sommige webhosts je helpen met bepaalde onderdelen van het websiteonderhoud. Hier zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden:

Elementor Hosting voor WordPress maakt bijvoorbeeld elke dag een back-up van je site zonder dat je ook maar een vinger hoeft uit te steken en laat je ook handmatig een back-up maken als dat nodig is.

5. Support

Tot slot bieden veel webhosts ook hun eigen supportdiensten, zodat je hulp kunt krijgen als er iets mis gaat met je server.

Sommige webhosts bieden geen support, maar de meeste webhosts bieden op zijn minst enige mate van support.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat er verschillende “scopes” zijn voor waar je hulp bij kunt krijgen.

Sommige webhosts bieden alleen support als er iets mis gaat met je hosting server zelf.

Anderen bieden een breder supportbeleid en kunnen ook helpen bij het diagnosticeren van problemen met je website in relatie tot de hosting.

Als je bijvoorbeeld Elementor Hosting gebruikt, krijg je toegang tot toegewijde supportmedewerkers die je kunnen helpen met zowel de hosting als het maken van je website met WordPress en Elementor.

Wat je krijgt met een Elementor Managed Hosting

Als je geen zin hebt om je eigen webhosting aan te schaffen, kun je Elementor Hosting gebruiken om je WordPress website te maken.

Elementor Hosting biedt een alles-in-één oplossing met ingebouwde webhosting, vooraf geïnstalleerde WordPress en toegang tot alle functies van Elementor Pro.

In plaats van een aparte webhosting aan te schaffen en vervolgens de WordPress software te installeren, kun je je gewoon aanmelden voor Elementor Hosting en binnen een paar minuten beginnen met bouwen.

Elementor Hosting biedt niet alleen eenvoud bij het maken en beheren van je site, maar vereenvoudigt ook je facturering door voorspelbare vaste prijzen te bieden, zonder verborgen hostingkosten zoals bij andere aanbieders.

Elementor Hosting Plans Wat Biedt Een Webhost Precies? 2

Met plannen vanaf slechts $9,99 voor je eerste jaar krijg je toegang tot alles hieronder:

  • Ingebouwde hosting van Google Cloud Platform
  • Voorgeïnstalleerde WordPress, Hello theme en Elementor
  • Alle functies van Elementor Pro
  • Beveiligd CDN (content delivery network) door Cloudflare
  • Gratis SSL-certificaat van Cloudflare
  • Er is een ruime hoeveelheid opslagruimte, bandbreedte en maandelijks bezoek beschikbaar
  • Gratis aangepaste domeinverbinding
  • Gratis subdomein elementor.cloud
  • Automatische dagelijkse back-ups
  • Handmatige back-ups van Mijn Elementor-account

Als je meer wilt weten en aan de slag wilt, kun je naar de Elementor Hosting pagina gaan.

Conclusie

Als je een website wilt maken, heb je een webhost nodig die de rekenkracht levert om je website van energie te voorzien en beschikbaar te maken voor bezoekers over de hele wereld.

Om deze middelen te bieden, zijn er verschillende soorten webhosting, zoals cloud hosting, shared hosting, VPS hosting, dedicated hosting en meer.

Het leveren van deze computerbronnen is het absolute minimum van wat je van een webhost mag verwachten. Veel webhosts gaan echter verder dan de basis en bieden andere functies om je te helpen efficiënter te werken en een betere website te maken.

Deze functies kunnen je helpen om het lanceren van je site te vereenvoudigen, het laden van je site te versnellen, je site te beveiligen tegen kwaadwillenden, je onderhoudsprocessen te stroomlijnen en nog veel meer.

Elementor Managed Hosting biedt een alles-in-één oplossing met ingebouwde hosting van Google Cloud Platform, vooraf geïnstalleerde WordPress en Elementor Pro, plus handige functies zoals automatische back-ups en SSL-certificaten zonder extra kosten.

Heb je nog vragen over wat een webhost doet of waarom je er een nodig hebt? Laat hieronder een reactie achter en laat het ons weten!