Inhoudsopgave
Of je nu een nieuw product of een nieuwe dienst lanceert, je moet je doelgroep definiëren. Een doelgroep is een belangrijk onderdeel van elke marketingcampagne. Als je niet weet wie het beste bij je aanbod past, zul je het moeilijk hebben om het te verkopen.
Een doelgroep helpt je om je marketinginspanningen te focussen en de kans te verkleinen dat je marketingcampagne faalt.
Maar wat is een doelgroep eigenlijk? En hoe vind je een doelgroep? In deze gids beantwoorden we die vragen en meer.
Inhoudsopgave
Wat is een doelgroep?
Een doelgroep is een groep consumenten die je wilt bereiken met marketingcampagnes om verkoop te genereren voor een specifiek product of dienst. Het moet een accurate weergave zijn van consumenten die waarschijnlijk dat specifieke product of dienst zullen kopen.
Een voorbeeld van een doelgroep zou werkende moeders kunnen zijn tussen de 25 en 34 jaar, wonend in San Francisco, geïnteresseerd in gezond eten, met een maandinkomen tussen $4000-$5000.
Deze consumenten worden gedefinieerd door hun demografie, interesses en koopgeschiedenis. Dit kan hun locatie, leeftijd, werk, opleidingsniveau, jaarlijks inkomen en meer omvatten.
Bedrijven gebruiken ‘doelgroep’ ook om hun buyer personas of ideale klanten te definiëren. Echter, een ideaal klantprofiel of doelgroepprofiel is nog specifieker dan de doelgroep.
Het bevat verzamelde gegevens over je doelgroep en gaat nog dieper in op informatie zoals:
- Persoonlijke kenmerken en informatie
- Levensstijl en interesses
- Waar ze hun tijd online doorbrengen
- Welke soorten online en gedrukte publicaties ze lezen
Hier is een voorbeeld van een ideaal klantprofiel:
Jade, 31, is een accountant in San Francisco. Ze heeft naast haar bedrijfsbaan een gezondheids- en wellnessblog. Ze studeert voor een gezondheids- en wellnesscoaching certificering en wil haar blog omzetten in een fulltime baan als gezondheids- en wellnesscoach. Ze is erg actief op Instagram en onderhoudt een esthetische feed. In haar vrije tijd doet ze aan yoga en meditatie.
Soorten doelgroepen
De mensen die je wilt bereiken zullen ofwel beslissers of beïnvloeders zijn. Beslissers zijn degenen die je product of dienst gaan kopen, en beïnvloeders zijn degenen die anderen aanmoedigen om aankopen te doen.
Daarnaast kun je doelgroepen verder opsplitsen in verschillende soorten mensen op basis van hun aankoopintentie, specifieke interesses en subgroepen.
- Aankoopintentie — definieert een groep mensen die op zoek zijn naar een specifiek product. Het helpt je te begrijpen waar je consumenten naar op zoek zijn en wat de pijnpunten van je publiek zijn. Je kunt die kennis dan gebruiken om op maat gemaakte marketingcampagnes te creëren die direct inspelen op hun behoeften.
- Speciale interesses — hiermee kun je je doelgroep opdelen in verschillende groepen op basis van dingen zoals hobby’s en entertainmentvoorkeuren. Door hun interesses te kennen, begrijp je beter hun koopvoorkeuren en wat hen motiveert om een aankoop te doen.
- Subgroepen of culturen — hiermee kun je je doelgroep groeperen op basis van gemeenschappelijke ervaringen zoals de specifieke tijd waarin ze zijn opgegroeid of het kijken naar een bepaalde tv-show, en dergelijke. Dat stelt je in staat om hun motivaties te begrijpen en geeft je een dieper inzicht in wie je probeert te bereiken met je boodschap.
Al die informatie helpt je om herkenbare boodschappen te creëren waardoor je publiek het gevoel krijgt dat je hen begrijpt. Het helpt je een connectie te maken met klanten en kan helpen om merkloyaliteit te bevorderen.
Doelgroep vs. Doelmarkt
De doelgroep wordt vaak verward met de doelmarkt. Hoewel ze op elkaar lijken, zijn er wat verschillen tussen die twee termen. Een doelmarkt is breder en verwijst niet altijd naar je doelgroep.
Laten we bijvoorbeeld het bovenstaande voorbeeld nemen van werkende moeders tussen de 25 en 34 jaar, wonend in San Francisco, geïnteresseerd in gezond eten, met een maandinkomen tussen $4000-$5000. Als dat je doelgroep is, zou je doelmarkt werkende moeders van 25-34 jaar zijn.
De voordelen van het identificeren van een doelgroep
Nu je weet wat een doelgroep is, laten we eens kijken waarom het belangrijk is om deze te vinden en te identificeren.
Een van de belangrijkste redenen om een doelgroep te identificeren is dat het makkelijker wordt om te weten waar je je marketingcampagnes moet uitvoeren en plaatsen om de beste resultaten te zien.
Als je bijvoorbeeld weet dat je doelgroep de meeste tijd doorbrengt op Instagram, heeft het geen zin om tijd te verspillen aan Twitter.
Een andere reden waarom het identificeren van een doelgroep belangrijk is, is omdat het je zoekwoordenonderzoek vereenvoudigt. Zoekwoordenonderzoek is cruciaal voor het creëren van content en betaalde reclamecampagnes die je zult gebruiken om je aanbiedingen te promoten.
Door die informatie te kennen, wordt het makkelijker om marketingteksten te schrijven die direct inspelen op de interesses, pijnpunten en verlangens van je publiek. Overtuigende tekst is de sleutel om bezoekers en volgers om te zetten in trouwe, terugkerende klanten.
Ten slotte stelt het definiëren van je doelgroep je in staat om je huidige aanbiedingen te verfijnen en toekomstige aanbiedingen te ontwikkelen die aansluiten bij de interesses van je publiek. Dat maakt elke volgende marketingcampagne waarschijnlijker om te slagen en verbetert je resultaat aanzienlijk.
Hoe je een doelgroep identificeert
- Segmenteer je publiek
- Voer marktonderzoek uit
- Voer concurrentieanalyse uit
- Kijk naar industrietrends
- Praat met je publiek
- Interpreteer gegevens
Dit zijn de stappen om een doelgroep te identificeren. Laten we er eens nader naar kijken.
1. Segmenteer je publiek
De eerste stap om je doelgroep te identificeren is om ze te segmenteren in verschillende specifieke groepen. Als ze bijvoorbeeld eerder bij je gekocht hebben, kun je die informatie gebruiken om ze te segmenteren op basis van hun aankoopgeschiedenis.
Als ze een resource van je website hebben gedownload, kun je ze segmenteren op basis van de gedownloade resource.
Een andere manier om je publiek te segmenteren is door ze te groeperen op basis van hun doelgroepdemografie en psychografie. Dat is handig als je product of dienst een brede aantrekkingskracht heeft.
In dat geval kun je profiteren van meerdere sociale medianetwerken, PR-campagnes, multi-segment marketing, content schrijven en andere vormen van digitale marketing om een brede basis van potentiële klanten uit verschillende marktsegmenten aan te trekken.
2. Voer marktonderzoek uit
Voordat je met een uniek aanbod kunt komen, moet je eerst wat marktonderzoek doen om te zien wat er al in jouw branche te vinden is.
Dat geeft je een beter beeld van hoeveel concurrenten je hebt en wie de sterkste spelers zijn. Het laat je ook zien waar de gaten in de markt zitten. Dat kan een uitstekende kans zijn om een unieke verkooppropositie voor je aanbod te vinden en je positie in de markt vorm te geven.
Marktonderzoek laat je ook zien welke bedreigingen er in de markt zijn – omstandigheden of gebeurtenissen die je aanbod negatief kunnen beïnvloeden. Dat kan je helpen om je voor te bereiden op die bedreigingen en plannen te maken om ze te vermijden of te verzachten.
3. Voer een Concurrentieanalyse Uit
De volgende stap bij het identificeren van je doelgroep is analyseren wat je concurrenten doen. Op wie richten zij zich? Wat zijn de pijnpunten van hun klanten?
Je wilt hierbij ook analyseren wat er ontbreekt in hun marketing. Met andere woorden, je probeert een gat in de markt te vinden dat je met jouw product kunt vullen. Je marketingboodschappen kunnen dan gericht zijn op dat bestaande gat en hoe jouw product dat oplost.
Vergeet niet om ook hun social media marketing inspanningen te analyseren. Let op welke social media platforms ze gebruiken en hoe vaak ze posten. Je wilt ook opmerken welke content ze op elk platform delen en of ze influencer marketing gebruiken om merkbekendheid te vergroten.
Zulk onderzoek helpt je bepalen op welke sociale netwerken je je moet richten en laat je zien welk type content je kunt maken om de aandacht van je doelgroep te trekken.
4. Kijk naar Branchetrends
Vervolgens moet je kijken naar branchetrends. Dat helpt je zien waar je concurrentie zich op richt. Net als bij marktonderzoek kan het je helpen gaten te identificeren die jouw product of dienst kan vullen en de unieke waarde van je product te verfijnen.
Nog een reden waarom branchetrends belangrijk zijn, is dat ze je kunnen helpen schommelingen in populariteit te bepalen om je marketingstrategieën daarop aan te passen.
Als je bijvoorbeeld een populair seizoensproduct hebt rond Kerstmis, kun je je marketingcampagnes al rond Halloween lanceren.
5. Praat met Je Publiek
Om meer gegevens te verzamelen, praat je met je bestaande publiek op social media en je email-abonnees. De makkelijkste manier is om ze te vragen een enquête in te vullen om meer over hen en hun interesses te leren.
Interviews houden of een vraag-en-antwoordsessie hebben met focusgroepen die bij je doelgroep passen, is een andere goede manier om met je publiek te praten en meer te weten te komen over wat ze van je producten vinden.
Maar je kunt ook veel over je publiek leren door gewoon een gesprek met ze aan te gaan. Het lezen van hun posts en reacties kan veel onthullen over wat hen motiveert.
Gebruik social listening om verschillende social media platforms te monitoren op vermeldingen van je merk, je producten, concurrenten en meer. Dit kan je niet alleen helpen meer over je publiek te leren, maar er zijn ook andere voordelen aan verbonden.
Deze omvatten:
- Kansen voor samenwerking identificeren
- Meer leren over je concurrenten
- Manieren vinden om je aanbod te verbeteren
- In contact komen met je publiek
Er zijn tal van tools die je kunnen helpen om te beginnen met social listening, zoals Audiense, Hootsuite, en Mentionlytics.
6. Data Interpreteren
Na al dat onderzoek heb je een hoop data onder je vingertoppen. Maar je moet die data ook analyseren om een duidelijk beeld te krijgen van je doelgroep, hun voorkeuren, gewoontes, demografische info en psychografische gegevens.
Je kunt de verzamelde info gebruiken om patronen te herkennen, je publiek verder te segmenteren en gerichte marketingcampagnes op te zetten. Je kunt je data-interpretaties ook gebruiken om persona’s te ontwikkelen en waardeproposities te bepalen.
Zo krijg je een helder idee waar je merk en product op moet inspelen.
Hoe Je Je Doelgroep Bereikt
Als je je doelgroep hebt geïdentificeerd, moet je weten hoe je ze kunt bereiken. Daar komt het maken van een klantenprofiel goed van pas.
Met de info die je hebt verzameld uit je marktonderzoek en concurrentie-analyse, kun je dieper graven en de locatie, leeftijd, pijnpunten, online plekken, consumentengedrag, koopredenen en meer van je doelgroep identificeren.
Vergeet niet om de gegevens uit klantinterviews en enquêtes mee te nemen. Die kunnen je een beter inzicht geven in wat je doelklanten lezen, wat ze waarderen, en hoe ze denken.
Deze inzichten in je publiek laten zien wie je klanten online en offline volgen en naar wie ze luisteren, en welke bronnen ze gebruiken om hun informatie te krijgen.
Zodra je weet welke bronnen ze gebruiken voor hun onderzoek en informatieverzameling, kun je ze bereiken via verschillende media en platforms zoals:
Sociale media
Als het gaat om sociale media netwerken, heb je veel keuzes. Zoals eerder gezegd, betekent dat niet dat je op allemaal actief moet zijn. Concentreer je in plaats daarvan op sociale media platforms waarvan je weet dat je publiek ze gebruikt.
Facebook is bijvoorbeeld een van de grootste sociale media platforms die iedereen gebruikt, dus het is een goede keuze als je een groot publiek probeert te bereiken.
Maar als je publiek meer tech-georiënteerd is, zou Twitter de perfecte plek voor je kunnen zijn. Als je je richt op mensen die dol zijn op DIY, zijn YouTube en Pinterest geweldige keuzes.
Wat al deze sociale media platforms gemeen hebben, is de mogelijkheid om gerichte advertenties te draaien op basis van verschillende demografische gegevens en interesses.
Houd echter altijd je publiek in gedachten, want mensen consumeren content graag op verschillende manieren. Ze zijn bijvoorbeeld misschien niet geïnteresseerd in advertenties op Instagram, maar staan er mogelijk meer voor open in hun Facebook-feed.
Inhoud Marketing
Content marketing is een uitstekende manier om autoriteit en geloofwaardigheid op te bouwen. Het is ook een geweldige vorm van marketing die je kan helpen je SEO te verbeteren en publiek te bereiken dat in de onderzoeksfase van hun kooptraject zit.
Mensen zoeken vaak naar meer informatie voordat ze iets kopen of verschillende opties vergelijken. Informatieve blogposts, reviews en productvergelijkingen kunnen een lange weg gaan om hen te helpen bij hun aankoopbeslissing.
Videocontent
Videocontent is al een tijdje in opkomst. Van lange-vorm videocontent tot korte, vermakelijke clips gedeeld op TikTok en Instagram Stories, video vertoont geen tekenen van vertraging. Videomarketing kan je zelfs helpen om websiteverkeer te verhogen voor je bedrijf.
Interessant genoeg geven oudere doelgroepen de voorkeur aan YouTube boven andere sociale media platforms, dus het zou een goede fit kunnen zijn als je producten gericht zijn op dat specifieke marktsegment.
Een paar manieren waarop je videocontent kunt gebruiken om een specifiek publiek te bereiken zijn educatieve en achter-de-schermen content, vermakelijke korte-vorm content, webinars, productdemo’s, video casestudies en merkinterviews.
E-mailcampagnes
Alle hierboven genoemde marketingmethoden zijn perfect voor het vergroten van merkbekendheid. Idealiter zouden ze je moeten helpen om je volgers en websitebezoekers naar je email-lijst te leiden.
Zodra je publiek op je email-lijst staat, kun je email-campagnes gebruiken om de relatie te onderhouden en aankopen te stimuleren.
E-mailcampagnes kunnen je een aanzienlijk rendement op je investering opleveren, omdat je je aanbod aan een warm publiek marketingmarketingt. Een warme doelgroep bestaat uit mensen die al met je content in aanraking zijn gekomen en hun contactgegevens hebben achtergelaten zodat ze meer van je kunnen horen.
Offline Marketing
Offline marketing gaat meestal over het plaatsen van advertenties op billboards, tv, radiostations en in allerlei gedrukte publicaties.
Het kan ook koud bellen en direct mail reclame omvatten. Als je de merkbekendheid wilt vergroten of als je een doelgroep probeert te bereiken die niet zo actief is op online kanalen, is dit een goede plek om je marketinginspanningen op te richten.
Oudere generaties zijn meestal beter voor offline marketingcampagnes omdat jongere mensen de neiging hebben meer tijd online door te brengen.
Je kunt Nielsen Ratings gebruiken om te bepalen welke shows goed zouden passen bij je marketingcampagnes. Prime time is bijvoorbeeld aantrekkelijk omdat het je kan helpen een breed publiek te bereiken, maar dat betekent niet dat het je een geweldige ROI zal geven.
Aan de andere kant kan een nicheprogramma dat perfect aansluit bij je aanbod je een betere ROI geven, zelfs als het publiek relatief klein is.
Hoe test je of je website je doelgroep bereikt
Zodra je marketingcampagnes lopen, is het belangrijk om je resultaten in de gaten te houden en te evalueren. De beste manier om dat te doen is door gebruik te maken van Google Analytics.
Google Analytics kan je een schat aan informatie geven over je websitebezoekers die je kunt analyseren om te zien of je de juiste doelgroep bereikt.
Het Audience tabblad kan je bijvoorbeeld laten zien in welke landen je bezoekers zich bevinden, evenals hun geslacht, interesses, browsers en mobiele apparaten die ze gebruiken.
Je wilt ook kijken naar de tabbladen Demographics en Interests om te zien of je de juiste leeftijdsgroep bereikt en of hun interesses overeenkomen met wat je hebt ontdekt en geschetst in je doelgroeponderzoeksfase.
Je wilt ook kijken naar het Acquisition tabblad om te bepalen welke kanalen die bezoekers naar je website hebben gebracht.
De informatie die je hier vindt, laat je zien welke sociale mediaplatforms je het meeste verkeer brengen, de effectiviteit van je betaalde advertenties, en welke zoekwoorden verkeer naar je site drijven.
Met deze informatie kun je bepalen op welke sociale netwerken je je marketinginspanningen het beste kunt verdubbelen en welke je kunt laten vallen omdat ze niet zo lucratief zijn.
Het is ook de moeite waard om te vermelden dat je doelen kunt instellen in Google Analytics om je te helpen de effectiviteit van je marketingcampagnes te meten.
Je kunt bijvoorbeeld een doel instellen om je te helpen de conversiepercentages van je email aanmeldformulier en de conversiepercentages voor de aankopen op je website te monitoren.
Eindgedachten
Het kennen van je doelgroep is de cruciale eerste stap in het creëren van marketingcampagnes die de juiste mensen op het juiste moment bereiken.
In deze gids hebben we uitgelegd wat een doelgroep is, tips gedeeld om een doelgroep te identificeren, en je door verschillende manieren geleid om je doelgroep te bereiken. Het enige wat nu nog rest is actie ondernemen en deze tips implementeren.
Veel succes!
Op zoek naar verse inhoud?
Ontvang artikelen en inzichten uit onze wekelijkse nieuwsbrief.
Door uw email in te voeren, gaat u akkoord met het ontvangen van emails van Elementor, inclusief marketing emails,
en gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en Privacybeleid.