Inhoudsopgave
Als je een WordPress-site wilt maken, heb je webhosting nodig. En als het gaat om de verschillende soorten webhosting, is cloud hosting een van de snelst groeiende hostingtechnologieën omdat het unieke voordelen biedt ten opzichte van andere types.
Maar als je gaat vertrouwen op “de cloud” voor je hosting, vraag je je misschien af hoe het zit met de cloud hosting beveiliging. Is het veilig om je WordPress-site te hosten met cloud hosting, en hoe verhoudt cloud hosting beveiliging zich tot de beveiliging die je krijgt bij andere soorten hosting?
Hoewel een groot deel van WordPress-beveiliging afhangt van het volgen van beveiligingsbest practices, speelt veilige hosting nog steeds een belangrijke rol bij het creëren van een sterke beveiligingsbasis voor je website.
Dus – is cloud hosting veilig? Over het algemeen is cloud hosting net zo veilig als andere hostingtypes en biedt het zelfs enkele beveiligingsvoordelen ten opzichte van traditionele hosting. Voor een completer antwoord moet je deze post lezen, want we gaan dieper in op alles wat je moet weten over cloud hosting beveiliging.
Je leert wat cloud hosting is, hoe het je helpt een veilige website te maken en een makkelijke manier waarop je kunt profiteren van de veiligheid van cloud hosting als je WordPress-websites bouwt met Elementor.
Wat is cloudhosting?
Vroeger was hosting gericht op één fysieke server. Je deelde misschien resources met andere accounts op die server (gedeelde hosting) of je had een deel of alle resources van de server toegewezen aan je account (respectievelijk VPS of dedicated hosting).
Het belangrijkste detail was echter dat alles op die ene fysieke server gebeurde.
Cloudhosting verandert dat door een netwerk van computers te gebruiken om hostingdiensten te leveren in plaats van één fysieke server – ook wel “de cloud” genoemd.
Als je je zou aanmelden bij een cloud hostingdienst, zou je kiezen welke resources je voor je account wilt en dan zou de dienst die resources aan jou toewijzen in de cloud.
Er zijn veel voordelen aan deze cloud hosting aanpak:
- Makkelijk schaalbaar – je kunt hostingpakketten vinden voor allerlei verschillende verkeers- en resourcevereisten, van pakketten geschikt voor persoonlijke blogs tot aan enterprise-ready pakketten.
- Verbeterde betrouwbaarheid en uptime – omdat er geen enkel punt van falen is in cloud hosting, kun je verbeterde betrouwbaarheid en uptime verwachten.
- Flexibele prijzen – vergelijkbaar met de schaalbaarheidsvoordelen, kun je cloud hosting vinden op allerlei verschillende prijsniveaus, van een paar euro per maand tot duizenden euro’s per maand, afhankelijk van de resources.
- Uitstekende prestaties – cloud hosting maakt gebruik van moderne technologieën en datacenters om topprestaties te leveren. Als je site bijvoorbeeld wordt gehost op Google Cloud Platform, krijg je toegang tot dezelfde infrastructuur die Google Search en YouTube aandrijft. Google Cloud Platform heeft ook een van de grootste backbone netwerken ter wereld, wat ‘m een voorsprong geeft op het gebied van prestaties die de meeste andere hosts niet kunnen evenaren.
Het mogelijke nadeel van cloud hosting is echter dat het direct aanschaffen van cloud hosting bij een cloud provider behoorlijk ingewikkeld kan zijn als je geen developer bent (of zelfs als je wel een developer bent die geen zin heeft om tijd te besteden aan systeembeheer).
Als je je direct aanmeldt bij een cloud hostingprovider, ben je zelf verantwoordelijk voor het configureren en onderhouden van je hostingomgeving, wat voor de meeste WordPress-gebruikers te hoog gegrepen is.
Om dit obstakel te omzeilen en toch de voordelen van cloud hosting te krijgen, kun je in plaats daarvan een dienst gebruiken die bovenop cloud hosting is gebouwd.
Bijvoorbeeld, Elementor Hosting gebruikt de infrastructuur van Google Cloud Platform, maar doet dit op een manier waarbij je nooit direct met de hosting zelf hoeft te werken. In plaats daarvan meld je je gewoon aan en begin je met het bouwen van je site met WordPress en Elementor.
Elementor Hosting voegt ook extra beveiligingsverbeteringen toe, zoals SSL-certificaten, automatische back-ups en site-lock.
Als we het toch over beveiligingsverbeteringen hebben – laten we het nu eens hebben over de beveiliging van cloud hosting zelf.
Is Cloud Hosting Veilig?
De veiligheid van een hostingomgeving onderzoeken kan lastig zijn omdat er veel factoren meespelen bij het creëren van een veilige WordPress-website.
Kort gezegd is het antwoord ja – cloud hosting is veilig en kan beveiligingsvoordelen bieden die verder gaan dan traditionele hosting. We zullen deze in de volgende sectie bespreken.
Het is echter belangrijk om op te merken dat geen enkel type webhosting op zichzelf veiligheid kan garanderen.
Veilige hosting kan je helpen bepaalde soorten bedreigingen te verminderen, maar zelfs de meest veilige hosting kan kwetsbaar zijn als je zelf geen beveiligingsbest practices toepast.
Sterker nog, veel van de gebruikelijke aanvalsvectoren die WordPress-sites treffen, zijn niet per se afhankelijk van de beveiliging van je webhosting. Hier zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden:
- Kwetsbaarheden in plugins of core – kwaadwillenden kunnen kwetsbaarheden in je WordPress-plugins of de WordPress-core software uitbuiten. Dit is vooral problematisch als je veel plugins installeert van onbetrouwbare ontwikkelaars.
- Verouderde extensies – als je niet tijdig updates toepast op de WordPress-core, plugins en thema’s, geeft dat kwaadwillenden nog een kans om kwetsbaarheden uit te buiten.
- Loginbeveiliging – kwaadwillenden kunnen brute force-aanvallen uitvoeren op je inlogpagina, inloggegevens onderscheppen als je geen SSL-certificaat gebruikt, of andere manieren vinden om toegang te krijgen tot je WordPress-dashboard.
Als je je site veilig wilt houden, moet je ervoor zorgen dat je de beveiligingsbest practices van WordPress volgt, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, het installeren van een SSL-certificaat, het tijdig toepassen van updates, alleen hoogwaardige plugins gebruiken, enzovoort.
Dat gezegd hebbende, speelt veilige hosting nog steeds een belangrijke rol bij het beschermen van je site tegen kwaadwillenden. Laten we het dus nu hebben over de beveiligingsvoordelen van het gebruik van cloud hosting.
Beveiligingsvoordelen van Cloud Hosting
Cloud hosting kan extra beveiligingsvoordelen bieden ten opzichte van traditionele webhosting. De configuratie van de hardware kan verdere sitebescherming bieden, waaronder firewalls, DDoS-preventie en serverisolatie:
- Accounts zijn geïsoleerd – cloud hosting maakt gebruik van virtuele serverisolatie om ervoor te zorgen dat je account volledig gescheiden blijft van andere accounts op het cloud netwerk. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over problemen met andere sites die je account beïnvloeden, zoals bij gedeelde hosting het geval zou zijn.
- Geen enkel punt van falen – omdat cloud infrastructuur een gedistribueerd netwerk is, is er geen enkel punt van falen zoals bij een enkele fysieke server.
- Meerdere firewalls – cloud providers voegen meestal meerdere niveaus van firewalls toe aan hun netwerken om tegen bedreigingen te beschermen.
- Betere bescherming tegen DDoS-aanvallen – bij een DDoS-aanval overlaadt een kwaadwillende de doelwebsite met verkeer om de hostinghardware te overbelasten en de site plat te leggen. Omdat de hardware in cloud hosting verdeeld is over een netwerk in plaats van een enkele fysieke server, kan het betere bescherming bieden tegen dit soort aanvallen.
- Nalevingsstandaarden – cloud-aanbieders kunnen meestal voldoen aan strenge overheidsnalevingsnormen. Bijvoorbeeld, Google Cloud Platform voldoet aan een aantal beveiligingsnormen van overheden over de hele wereld.
Nog een voordeel van cloud-hosting is dat je meestal werkt met een van de grootste infrastructuurproviders ter wereld. Een traditionele webhost kan gewoon niet dezelfde soort infrastructuurbescherming bieden als die je krijgt bij de grote technologiereuzen.
Google Cloud Platform voegt bijvoorbeeld de volgende beveiligingscontroles toe aan zijn infrastructuur:
- Sterke versleuteling – Google Cloud versleutelt gegevens volledig, zowel tijdens het transport als in rust.
- Toegewijde operationele teams – Google heeft teams die 24/7/365 werken om kwaadwillende actoren op te sporen en te stoppen.
- Hardware-beveiliging – Google implementeert fysieke beveiligingsmaatregelen op meerdere niveaus, zoals het voorkomen van fysieke toegang tot datacenters, het gebruik van aangepaste beveiligingschips, en meer.
Nogmaals, Google Cloud Platform is dezelfde infrastructuur die Google gebruikt voor zijn eigen diensten, dus je kunt er zeker van zijn dat ze het met beveiliging in gedachten hebben ontworpen.
Beveiligingsvoordelen van Elementor Hosting
Als je je website bouwt met WordPress en Elementor, kun je Elementor Hosting gebruiken om de beveiligingsvoordelen van cloud-hosting te krijgen, samen met andere functies en beschermingen om je site te beveiligen.
Elementor Managed Hosting is een all-in-one website-oplossing met ingebouwde hosting die gebruik maakt van het Google Cloud Platform.
Je hoeft je alleen maar aan te melden en je kunt meteen beginnen met het maken van je website met alle functies in Elementor Pro.
Omdat Elementor Hosting gebruik maakt van Google Cloud Platform, heb je nog steeds toegang tot de sterke cloud-hosting beveiligingsbasis die Google Cloud Platform biedt.
Elementor Hosting voegt ook een aantal eigen beveiligingsverbeteringen toe om je WordPress-website verder te beveiligen:
- Gratis SSL-certificaten – Elementor Hosting biedt een gratis SSL-certificaat van Cloudflare, zodat je de gegevens die tussen de browsers van bezoekers en je website worden uitgewisseld kunt versleutelen.
- Cloudflare firewall – naast de firewall van Google Cloud Platform voegt Elementor Hosting een extra firewall van Cloudflare toe om kwaadaardig verkeer te blokkeren met meer gerichte regels en beschermingen.
- DDoS-bescherming – Elementor Hosting breidt de ingebouwde DDoS-bescherming van Google Cloud Platform uit met extra bescherming van Cloudflare.
- Automatische back-ups – Elementor Hosting maakt elke dag automatisch een back-up van de gegevens van je site, wat betekent dat je gegevens altijd veilig zijn, wat er ook gebeurt.
- Site-vergrendelingen – om je site te beschermen terwijl je eraan werkt, kun je een site-vergrendeling toevoegen zodat bezoekers een pincode moeten invoeren om toegang te krijgen tot je site.
Probeer Cloud Hosting vandaag nog
Als je beveiligingsproblemen op je WordPress-site wilt voorkomen, is het belangrijk om de best practices voor WordPress-beveiliging te volgen.
Hoewel veel van deze best practices afhangen van je eigen acties (zoals alleen hoogwaardige plugins installeren en ze up-to-date houden), is het kiezen van veilige WordPress-hosting ook een belangrijk onderdeel van de puzzel.
Door de manier waarop cloud-hosting werkt, kan het beveiligingsvoordelen bieden die verder gaan dan traditionele hosting, waardoor het een geweldige keuze is voor veiligheidsbewuste WordPress-gebruikers.
Je account is geïsoleerd van anderen op het netwerk en er is geen enkel punt van falen. Daarnaast gebruiken cloud-hostingproviders zoals Google Cloud Platform sterke versleuteling en firewalls om je sites verder te beschermen. Je profiteert zelfs van dezelfde soort beveiligingsstrategieën die Google gebruikt voor zijn eigen producten.
Als je op zoek bent naar de makkelijkste manier om te profiteren van de beveiliging van cloud-hosting op WordPress, kun je Elementor Hosting gebruiken.
Elementor Hosting maakt gebruik van Google Cloud Platform, maar biedt een all-in-one aanpak waarmee je kunt voorkomen dat je direct met cloud-hosting zelf moet werken. Om meer te leren en aan de slag te gaan, klik hier.
Op zoek naar verse inhoud?
Ontvang artikelen en inzichten uit onze wekelijkse nieuwsbrief.
Door uw email in te voeren, gaat u akkoord met het ontvangen van emails van Elementor, inclusief marketing emails,
en gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en Privacybeleid.