Trechters krijgen zelden de waardering die ze verdienen. Als je ooit benzine in een grasmaaier hebt gegoten met een trechter, snap je hoe simpel maar effectief het is. Je hoeft alleen maar de kan in de trechter te kantelen, en het leidt de brandstof precies waar het moet zijn – in de tank.

Hoewel niet zo simplistisch, zijn verkooptrechters super effectief in het leiden van leads naar verkopen. Ze helpen je om de omzetgroei te stimuleren en betere resultaten uit je marketinginvesteringen te halen.

Maar dat is alleen mogelijk als je je verkooptrechter optimaliseert voor jouw bedrijf, industrie en doelgroep.

Wil je weten hoe? Hier is een gedetailleerde gids over verkooptrechter-optimalisatie die uitlegt wat een verkooptrechter is, de verschillende fases ervan, en tien manieren om een verkooptrechter te optimaliseren.

Verkooptrechters: Wat Je Moet Weten

Workflow verkooptrechter

Verkooptrechter, ook wel bekend als conversiefunnel, is een term die de reis van een potentiële klant beschrijft vanaf hun eerste interactie met een bedrijf tot het moment dat ze een aankoop doen.

Verkooptrechters schetsen marketingstrategieën en brengen interacties in kaart gedurende de levenscyclus van de klant. Ze geven diepere inzichten in klantengedrag en helpen wrijving in het koopproces te identificeren om conversies te verbeteren.

Een verkooptrechter bouwen stelt je in staat koopbeslissingen te beïnvloeden zonder actieve tussenkomst. Maar je kunt de voordelen van een verkooptrechter niet benutten zonder ‘m te optimaliseren.

Of je nu online, offline, B2B of B2C verkoopt, een geoptimaliseerde verkooptrechter kan je helpen:

  • Punten van falen en succes in je verkoopproces identificeren.
  • Je contentmarketingstrategie verbeteren.
  • Conversieratio’s verhogen.
  • Klantenloyaliteit opbouwen en klantenbehoud verbeteren.

Voordat we je laten zien hoe je een verkooptrechter optimaliseert, laten we de fases ervan verkennen om te begrijpen hoe je klanten kunt targeten terwijl ze koopbeslissingen nemen.

De 4 Fases van de Verkooptrechter Uitgelegd

AIDA verkooptrechterfases

Verkooptrechterfases beschrijven de cognitieve processen die klanten doorlopen terwijl ze hun koopbeslissing nemen. De ’trechter’-analogie helpt om de verschillende fases in het verkoopproces te visualiseren en categoriseren.

Net als een echte trechter is de verkooptrechter het breedst aan de bovenkant. Naarmate prospects door de fases van de verkooptrechter gaan, wordt elke fase steeds kleiner omdat gekwalificeerde klanten naar de volgende fase gaan, en niet-gekwalificeerde klanten afvallen.

Hoewel er verschillende modellen van verkooptrechterfases zijn, is het meest populaire en algemeen gebruikte model het AIDA-model, dat bestaat uit de volgende vier fases:

  1. Bewustzijn
  2. Interesse
  3. Beslissing
  4. Actie

1. Bewustzijn

De Bewustzijnsfase is een ‘bovenkant van de trechter’-fase waarin klanten zich bewust worden van:

  • Een probleem waar ze mee zitten en, in sommige gevallen, een oplossing ervoor.
  • Jouw bedrijf en z’n product of dienst die hun probleem aanpakt.

Je doel in de Bewustwordingsfase van de verkooptrechter is om je doelgroep te bereiken, ze je aanbod te laten ontdekken, en leads te verzamelen. Dat kun je doen met PPC-campagnes, relevante blogposts, ebooks, en sociale media.

Optimaliseer je verkooptrechter in deze fase door informatieve en boeiende content te maken die mensen die geïnteresseerd kunnen zijn in je product aanzet tot actie.

Of het nu gaat om inschrijven voor je email nieuwsbrief of een webinar, je moet ze motiveren om contact te maken met je bedrijf en naar de volgende fase te gaan.

2. Interesse

Wanneer je doelgroep in de Bewustwordingsfase contact maakt met je bedrijf, tonen ze interesse in wat je aanbiedt. Hoewel deze prospects nog niet overwegen om bij je te kopen, heb je wel hun aandacht.

Op dat moment zijn ze in de Interessefase beland.

Je doel in de interessefase is erachter komen wat de pijnpunten van je potentiële klant zijn en wat hen motiveert. Een manier om dat te doen is door met ze in gesprek te gaan en een relatie op te bouwen via directe en indirecte verkoopkanalen.

Je kunt je verkooptrechter in deze fase ook optimaliseren met content die ingaat op veelvoorkomende pijnpunten en je product als oplossing presenteert. Dat kun je doen via email campagnes, blogposts, en gratis proefperiodes. Zodra ze overtuigd zijn, gaan prospects door naar de volgende fase.

3. Verlangen

Wanneer een klant in de Verlangenfase komt, weten ze dat jouw product aan hun behoeften voldoet en overwegen ze een aankoop, maar ze zijn nog niet klaar om over te gaan tot koop. Ze vergelijken nog steeds prijsopties, klantgetuigenissen en casestudies om een weloverwogen beslissing te nemen.

Je doel in deze fase is klanten te overtuigen door ze te laten zien:

  • Waarom je product bij hun behoeften past.
  • Hoe goed je aanbod bij hun budget past.
  • Wat ze kunnen verwachten na de aankoop.

Je kunt deze doelen bereiken via één-op-één demo’s, kortingscodes, klantgetuigenissen en reviews. De sleutel hier is om ze te laten zien hoe het leven als jouw klant eruit kan zien. Zodra je ze hebt overtuigd, gaan ze door naar de volgende fase.

4. Actie

De Actiefase, of de aankoopfase, is de laatste fase van de verkooptrechter. Dit is de fase waarin het koesteren en begeleiden van de afgelopen drie fasen vruchten afwerpt. Klanten weten dat jouw product is wat ze nodig hebben, en ze zijn klaar om over te gaan tot koop.

Je doel in deze fase is niet alleen om de klant aan te sporen producten te kopen. Je moet ze alles geven wat ze nodig hebben om de beste waarde uit hun aankoop te halen.

Je kunt bijvoorbeeld email campagnes, gerichte promoties en community-building gebruiken om klanten te helpen de beste waarde uit je producten te halen en ze opnieuw benaderen met upsells en cross-sells om de verkoop te stimuleren.

Hoe Je Je Verkooptrechter Optimaliseert

  1. Definieer je doelgroep.
  2. Maak content die problemen oplost.
  3. Optimaliseer je landingspagina’s.
  4. Optimaliseer je CTA’s.
  5. Verzamel leads.
  6. Gebruik email marketing om leads te koesteren.
  7. Voeg vertrouwenssignalen en sociaal bewijs toe.
  8. Verminder frictie bij de conversiefases
  9. Stel meetbare doelen en volg belangrijke metrics.
  10. Blijf actief op sociale media.

Laten we eens nader kijken naar wat deze strategieën voor het optimaliseren van de verkooptrechter inhouden.

1. Definieer Je Doelgroep

Je kunt niet verkopen aan een publiek zonder te begrijpen wie ze zijn en wat ze leuk vinden. De beste manier om te identificeren wie je moet targeten is met een koperssegment — een op onderzoek gebaseerde semi-fictieve weergave van je ideale klant.

Koperssegmenten geven je inzicht in wie je kopers zijn, hoe ze denken, en wat hen motiveert. Ze kunnen je helpen prospects te targeten aan de bovenkant van de trechter, uitval in de Bewustwordingsfase te minimaliseren, en je conversiepercentage van de verkooptrechter te verbeteren.

Natuurlijk heb je data nodig om een segment op te bouwen. Je kunt data gebruiken van Google Analytics, sociale media analytics, en je klantendatabase. Hier moet je je op focussen:

  • Leeftijd
  • Locatie
  • Interesses
  • Beroep
  • Technologie
  • Voorkeuren voor sociale media

Met deze gegevens kun je een profiel maken van je ideale klant. Zoek naar terugkerende patronen en probeer meerdere persona’s te maken voor je doelgroep.

2. Maak content die problemen oplost

Zodra je je doelgroep en hun motivaties kent, is het tijd om content te maken die inspeelt op hun pijnpunten. We zitten nog steeds bovenaan de trechter in de Bewustwordingsfase, daarom helpt het om content te maken die de problemen van je publiek oplost.

Informatieve content helpt om je merk als expert te positioneren en bouwt geloofwaardigheid op. Onderzoek van Conductor ontdekte dat consumenten 131% meer geneigd zijn om te kopen van een bedrijf nadat ze vroege, educatieve content hebben geconsumeerd.

Blogposts zijn een geweldige manier om je verkooptrechter te optimaliseren in de Bewustwordingsfase. Maar er zijn andere opties die je kunt overwegen, zoals posts op sociale media en podcasts. Statista meldt dat vanaf 2021, 57% van alle Amerikaanse consumenten boven de 12 jaar naar podcasts luisteren.

Start je microfoon op en begin een podcast. Het’s een toffe manier om een nieuw publiek te bereiken, waarde te leveren en met gebruikers in gesprek te gaan om bewustzijn voor je merk op te bouwen.

3. Optimaliseer je landingspagina’s

De landingspagina is waar potentiële klanten over je producten en merk leren. Of het nu via een advertentie, blogpost of webinar is, wanneer ze op je landingspagina komen, moet het communiceren waar je merk voor staat, wat het aanbiedt en hoe het hun problemen oplost.

Het’s essentieel om een consistente merkboodschap en -stem te behouden over alle kanalen. We zitten tenslotte nog steeds in de Bewustwordingsfase van de verkooptrechter.

Hier’s een effectief landingspagina-ontwerp van Misfits Market — een online boodschappenservice om je te inspireren:

Misfits market landingspagina

Misfits Market gebruikt levendige beelden tegen een schone, minimalistische achtergrond om hun aanbod in één oogopslag over te brengen — boodschappen bezorgen. Ze vullen dit aan met een duidelijke kop die stelt: ‘Bespaar groot door eten te redden,’ en benadrukken hun waardepropostitie boven de vouw.

Zodra ze op je landingspagina zijn aangekomen en je ze hebt overtuigd met pakkende content, zullen ze doorstromen naar de Interessefase.

4. Optimaliseer je CTA’s.

Elke pagina en elk stukje content op je website moet een duidelijk doel hebben en een call-to-action (CTA) die prospects aanmoedigt om naar de volgende fase van de trechter te gaan. CTA’s kunnen in elke fase van de verkooptrechter worden gebruikt om klanten te motiveren door te stromen.

Je kunt zinnen gebruiken zoals ‘Schrijf je in voor een gratis proefperiode’ of ‘Download het gratis e-book’ in de Bewustwordingsfase om leads en klantaanvragen te genereren. Evenzo kun je woorden gebruiken zoals ‘Plan een gesprek om meer te leren’ of ‘Neem contact op met ons team voor meer informatie’ om met prospects in de interessefase in gesprek te gaan.

CTA’s zoals ‘Aanbieding voor beperkte tijd’ of ‘Exclusieve korting’ werken geweldig in de verlangen- en actiefases. De sleutel is om je CTA’s meerdere keren op elke landingspagina te gebruiken en ze zo te positioneren dat ze de aandacht van je klanten trekken.

Hier zie je hoe BarkBox — een hondensnack bezorgservice, meerdere CTA’s en slimme landingspagina-optimalisatie gebruikt in hun e-commerce verkooptrechter:

BarkBox landingspagina

5. Verzamel leads

Zodra je je klanten hebt geïmponeerd met gerichte content en overtuigende CTA’s, is het tijd om ze door te laten stromen naar de Interessefase. Wanneer klanten hun informatie delen met je bedrijf, tonen ze interesse in je product of dienst.

Hiermee gaan ze van de Bewustwordingsfase naar de Interessefase. De beste manier om dit te laten gebeuren is door een lead generatieformulier te gebruiken dat hun contactgegevens vastlegt en je de kans geeft om een gesprek te starten.

Zorg ervoor dat je vooraf verwachtingen schept tijdens het aanmelden en bied iets waardevols in ruil daarvoor. Prospects zullen waarschijnlijk hun contactgegevens niet delen zonder dat. Toegang tot een kortingsbon of gratis e-book bij aanmelding zijn geweldige manieren om leads te genereren en waarde te leveren.

Hier zie je hoe Brian Dean, oprichter van Backlinko, een email aanmeldformulier gebruikt om leads te verzamelen op de homepage van zijn website. Hij belooft ‘Exclusieve SEO Tips’ in ruil voor je contactgegevens en gebruikt ‘Probeer het’ als CTA, waardoor het minder als een transactie voelt:

Backlinko landingspagina

6. Gebruik e-mailmarketing om leads te nurteren

Alleen de aandacht van je klanten trekken is niet genoeg. Je moet ook de interesse in je producten vergroten en ze naar de volgende fase van de sales funnel brengen. Een makkelijke manier om dat te doen is met email marketing.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijft email een van de best presterende verkoopkanalen. Onderzoek van HubSpot wees uit dat 64% van de kleine bedrijven email marketing effectief gebruikt om klanten te bereiken.

Hier zie je hoe Google relevante e-mails gebruikt om warme leads te nurteren en ze van de Interesse-fase naar de Verlangen-fase te duwen door een gratis consultgesprek met hun salesteam aan te bieden:

Google Ads lead nurturing email

7. Voeg vertrouwenssignalen en social proof toe

Vertrouwen is essentieel voor het succes van elk verkoopproces. Je kunt een sales funnel niet optimaliseren zonder een gezonde verdeling van vertrouwenssignalen en social proof over alle fases. Het type indicator dat je gebruikt kan variëren afhankelijk van de funnel-fase.

Bijvoorbeeld, productbeoordelingen en reviews kunnen wonderen doen voor het verminderen van weerstand bij aanmeldingen in de Bewustzijnsfase. Op dezelfde manier kunnen klantreferenties en casestudies die eerdere resultaten en overwinningen laten zien, de conversies in de Verlangen-fase een boost geven.

Hier zie je hoe Stripe social proof gebruikt om hun sales funnel te optimaliseren en hun conversiepercentage te verhogen:

Stripe sociaal bewijs

Hier is nog een voorbeeld van hoe Amazon verschillende vertrouwenssignalen gebruikt zoals beoordelingen, reviews, levertijdschattingen en gratis retourneren om hun sales funnel te optimaliseren op de productpagina:

Amazon vertrouwenssignalen landing page optimalisatie

8. Verminder wrijving in de conversiefases

Het nurteren van prospects en het opbouwen van vertrouwen leidt ze naar de Actie-fase. Maar je werk is nog niet klaar. Zelfs je beste leads kunnen op dit punt afhaken als je niet oppast.

Een recente kwantitatieve studie van het Baymard Institute onthulde dat 69,82% van de online shoppers hun aankoop afbreken om redenen zoals:

  • Hoge verzend-, belasting- of andere kosten.
  • Ontbrekende optie voor afrekenen als gast.
  • Trage levering.
  • Gebrek aan vertrouwen.

Elke reden vertegenwoordigt een wrijvingspunt in de conversiefase en een kans om je sales funnel te optimaliseren. Weet je niet hoe je dat moet doen?

Hier zijn vier handige tips om wrijving bij het afrekenen te verminderen:

  • Forceer geen aanmelding tijdens het afrekenen; bewaar dat voor de ‘Bedankt’-pagina.
  • Implementeer een één-pagina afrekenproces om stappen te minimaliseren.
  • Bied gratis levering aan door de leveringskosten in je productmarge op te nemen.
  • Voeg vertrouwenssignalen toe zoals logo’s van betalingsgateways en veiligheidstrust-badges in je site-footer en op de afreken-pagina.

9. Creëer meetbare doelen en volg belangrijke metrieken.

Je kunt een sales funnel niet optimaliseren met een set-it-and-forget-it aanpak. Je moet elk aspect van de funnel blijven monitoren en optimaliseren om verbeterpunten te identificeren terwijl je bedrijf groeit en klantenbehoeften veranderen.

Een makkelijke manier om belangrijke metrieken van je sales funnel te volgen is met Google Analytics. Het helpt je om je sales funnel te visualiseren, uitvalpunten te identificeren en vooruitgang te volgen bij het implementeren van verbeteringen.

Je kunt ook Google Tag Manager gebruiken om je meetbare metrieken te organiseren. Hier is een voorbeeld van hoe het Gedragsstroomrapport in Google Analytics je kan helpen uitvalpunten in je sales funnel te visualiseren:

Google Analytics Gedragsrapport

Als je Elementor gebruikt, kun je A/B-tests opzetten met behulp van Split Test For Elementor, een plugin van derden ontwikkeld door Rocket Elements. Lees onze gids over het opzetten van A/B-tests op WordPress om meer te leren.

10. Blijf actief op sociale media.

Sociale media is een uitstekend hulpmiddel om je sales funnel te optimaliseren. Gegevens van het Pew Research Center laten zien dat 72% van de Amerikaanse volwassenen dagelijks ten minste één sociale media-site gebruikt. Hoewel het het beste werkt aan de top van de funnel, kun je het gebruiken om prospects in elke fase te bereiken.

Je kunt aandachttrekkende visuals gebruiken om de aandacht van gebruikers te pakken en videoposts om gebruikers te betrekken in de Bewustwordingsfase. De omvang van je publiek aan de top van de salesfunnel is enorm. Maar met de juiste buyer persona op z’n plek, kun je makkelijk prospects targeten.

Vervolgens, in de Interessefase, kun je Facebook-, Instagram- en Pinterest-advertenties gebruiken om verkeer naar je website te sturen. Je kunt tracking pixels gebruiken om deze gebruikers opnieuw te targeten in de Verlangensfase met speciale kortingen.

Tenslotte, in de Actiefase, kun je conversie-gerichte advertenties gebruiken om je producten te promoten en prospects om te toveren tot klanten. Je kunt ook Instagram’s Shop-functie en Facebook Marketplace gebruiken om conversiefrictie op sociale media te minimaliseren.

Slotgedachten: Hoe Je Je Salesfunnel Optimaliseert Om Conversies Te Boosten

Conversiedoelen in elke fase van de salesfunnel variëren enorm. Salesfunnels zijn niet bedoeld om leads in de eerste interactie te converteren. Zorg er dus voor dat je gebruikers niet dwingt om actie te ondernemen. Optimaliseer in plaats daarvan je salesfunnel om ze er op een natuurlijke manier doorheen te laten stromen.

Focus op kleine maar consistente micro-conversies in elke fase van de funnel en pas je creaties aan om in te spelen op veranderende klantbehoeften in elke stap van de koopreis. Weet je niet waar je moet beginnen? Gebruik Elementor’s funnel builder en vooraf ontworpen templates om de ultieme salesfunnel te bouwen zonder code.