Je webdesign bedrijf is precies dat – een bedrijf.
Je werkt niet alleen met klanten voor je intellectuele en creatieve voldoening, maar ook om geld te verdienen.
De prijs van je diensten kan echter lastig zijn.

Gelukkig is prijzen niet alleen een kunst, maar ook een wetenschap.
Het kan tijd kosten om de juiste prijs te vinden.
Als je echter weet wat de belangrijkste elementen zijn om rekening mee te houden, kun je ervoor zorgen dat je een gezonde winst maakt met je diensten.
Daarom hebben we een aantal prijsrichtlijnen voor webdesign samengesteld om je op weg te helpen.

In deze prijsgids voor webdesign helpen we je te bepalen wat je moet vragen voor je ontwerpprojecten en begrijpen we de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden.
We bekijken ook de verschillende formaten voor het in rekening brengen van kosten aan klanten.
Laten we erin duiken!

Inhoudsopgave

De gemiddelde kosten van het bouwen van een website (en waarom dit van belang is voor je prijsstelling)

Het budget dat is toegewezen aan een webdesignproject heeft een grote invloed op het eindproduct. Het kan de mogelijkheden en functionaliteiten die je toevoegt vergemakkelijken of belemmeren, evenals de tijd die je kunt besteden aan het ontwerp en de gebruikerservaring (UX).

Als webdesigner is het belangrijk om je prijzen zo vast te stellen dat je voldoende gecompenseerd wordt voor de tijd en het geld dat je aan projecten besteedt. Als je tarieven te laag zijn, maak je misschien geen winst. Als je tarieven te hoog zijn, kun je klanten verliezen aan concurrenten.

Weten hoeveel je moet vragen voor een website kan ook een uitdaging zijn vanwege de schaalbaarheid. Met doe-het-zelf Content Management Systemen (CMS) of verschillende websitebouwers kunnen gebruikers bijvoorbeeld al voor enkele tientallen euro’s per maand een site in elkaar knutselen.

Maar freelancers met fatsoenlijke vaardigheden Het ontwerpen van een WordPress site vanaf nul kan tussen de $500 en $10.000 kosten. Bureaus kunnen zelfs nog meer in rekening brengen.  

De minimaal benodigde kosten voor het bouwen van een website zijn hosting en een domeinnaam. Dan zijn er nog premium plugins en thema’s, onderhoud en beveiligingsfuncties, enzovoort. Het grote verschil in kosten voor het ontwerpen van een website kan het moeilijk maken om te bepalen wat je moet vragen.

7 factoren die de prijs van je webdesigns beïnvloeden

Er is geen eenvoudig antwoord op de vraag wat je moet vragen voor je webdesigndiensten.
Er zijn echter wel een aantal belangrijke factoren die je kunnen helpen bij je beslissing.
Laten we er zeven bekijken!

1. Je vaardigheidsniveau of ervaring

Het is slim om rekening te houden met de schat aan ervaring die je meebrengt naar een project als je de kosten van een website bij elkaar optelt.
Volgens het U.S. Bureau of Labor Statistics varieert het loon voor professionals in webontwikkeling van $39.550 tot $142.080.
Deze variatie hangt grotendeels af van factoren zoals certificeringen en ervaringsniveau.

Hoe geavanceerder en gespecialiseerder je vaardigheden zijn, hoe meer klanten bereid zullen zijn te betalen.
Naarmate je ervaring en vaardigheden verbeteren, kun je je tarieven aanpassen.

Een gedemonstreerde portfolio met kwalitatief hoogstaand webdesignwerk kan hogere tarieven rechtvaardigen en klanten ervan overtuigen dat je aan hun verwachtingen kunt voldoen of ze zelfs kunt overtreffen.
Als je op zoek bent naar een richtprijs om mee te beginnen, overweeg dan om te onderzoeken wat andere ontwikkelaars op jouw ervaringsniveau in rekening brengen.

2. Het soort websites dat je ontwerpt

Het soort websites dat je ontwerpt kan van invloed zijn op je prijsstelling. Er gaat bijvoorbeeld veel minder werk zitten in het maken van een persoonlijke website dan in het bouwen van een zakelijke website, zoals een e-commerce platform op bedrijfsniveau.

Bepaalde functionaliteiten en functies, zoals geïntegreerde betalingssystemen en winkelwagenfuncties, kosten gewoon meer tijd om te maken en te implementeren. Bovendien hebben het soort klanten dat op zoek is naar op maat gemaakte, complexe websites meestal grotere budgetten.

Natuurlijk moet je ook rekening houden met je vaardigheden en het soort werk dat je voor een klant kunt doen. Als je net begint en alleen het hoognodige kunt doen, heeft dat invloed op hoeveel je kunt vragen.

3. Je niche

Net als het soort websites dat je ontwerpt, is het ook de niche waarin je je specialiseert.
Sommige branches hebben klanten die vaak een budget hebben.
Bijvoorbeeld, de persoonlijke financiën niche bestaat waarschijnlijk uit klanten die vooral gericht zijn op geld besparen en de beste deals krijgen.
Dit kan het moeilijk maken om veel klanten te werven met uitzonderlijk hoge tarieven.

Het kan slim zijn om te beginnen in kleinere niches waar je niet veel concurrentie zult ondervinden en waar je je gemakkelijk kunt onderscheiden.
Dit maakt het misschien ook makkelijker om werk te vinden via mond-tot-mondreclame.
Als de lonen echter laag zijn, kun je overwegen om verder te gaan zodra je wat ervaring hebt opgebouwd die je kunt benutten.

4. De reikwijdte en omvang van het project

De omvang van een project speelt een cruciale rol bij de prijs van webdesign.
Als je een aangepaste website vanaf nul ontwerpt, kun je aanzienlijk meer in rekening brengen dan wanneer je een bestaande website alleen maar bijwerkt.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige klanten wijzigingen kunnen voorstellen die de omvang van een project geleidelijk vergroten.
Als je per uur wordt betaald, is dit misschien geen probleem.

Als je echter een vast bedrag vraagt, dan wil je de kosten van mogelijke revisies en verzoeken in de prijs inbouwen.
Daarom is het ook het beste om de specificaties van de reikwijdte van het project van tevoren vast te leggen in een schriftelijk contract.

5. De benodigde functies

Over het algemeen geldt dat hoe ingewikkelder en complexer de functies zijn die je webdesignklant nodig heeft, hoe hoger je je tarieven kunt vaststellen.
Zoals we al hebben aangestipt, kunnen bepaalde soorten websites specifieke functies en oplossingen vereisen.

Als een eigenaar van een online bedrijf bijvoorbeeld wil dat je zijn website bouwt, kun je verwachten dat hij betalingsmogelijkheden, productpagina’s en misschien zelfs de mogelijkheid om bepaalde categorieën klanten anders te bedienen, zoals groothandelaren, nodig heeft.

Je zult je klant moeten laten betalen voor de hoeveelheid werk die nodig is, vooral als het gaat om het ontwerpen van maatwerkoplossingen.
Dit is niet alleen om rekening te houden met de tijd die je besteedt aan het instellen en configureren van de geavanceerde functies en mogelijkheden, maar ook met de kosten van tools of plugins die je hiervoor moet aanschaffen.

6. Geldende markttarieven

Een manier om een idee te krijgen van wat je kunt vragen, of wat potentiële klanten aankunnen, is om te zien hoe je collega’s hun werk prijzen.
Je zou naar freelance marktplaatsen zoals Fiverr of Upwork kunnen gaan.

Over het algemeen wil je het volgende overwegen:

  • Type aangeboden diensten
  • Niche en klantenkring voor webdesign
  • Gereedschappen en technologieën
  • Locatie van de freelancer

Dit alles en nog veel meer kan leiden tot nuances in prijsmethoden.
Je wilt er zeker van zijn dat je weliswaar de gangbare tarieven als referentie gebruikt, maar dat je ook prijzen vaststelt die voor jou werken.

7. De waarde van je werk voor het bedrijf van je klant

Rekenen op basis van de waarde die je je klant geeft, is waarschijnlijk de beste manier om je diensten te prijzen.
Het is één ding om een nieuwe website te ontwerpen die er geweldig uitziet.
Maar je diensten zijn des te waardevoller als je ook een site kunt bouwen die hen helpt hun zakelijke doelen te bereiken.

Door je diensten te marketen als een doorlopende Return on Investment (ROI) in plaats van een eenmalige uitgave, kun je meer verdienen dan wanneer je per uur zou rekenen of een vast tarief zou hanteren.
Als je ontwerp bijvoorbeeld de inkomsten uit directe verkoop zal verhogen, kun je een percentage van de totale geschatte winst in rekening brengen.

Het kan ook nuttig zijn om je klanten kosten in rekening te brengen op basis van de omvang van hun bedrijf.
Wereldwijde ondernemingen zullen bijvoorbeeld over het algemeen beter in staat zijn om concurrerende tarieven te betalen dan kleine ondernemers.

Tot slot moet je overwegen om je diensten op andere gebieden te upsellen, zoals gebruikersonderzoek, contentmarketing en meer.
Je zou zelfs kunnen aanbieden om het bijhouden van prestaties op te zetten en te beheren met tools zoals Google Analytics.

Klanten laten betalen voor je webdesigns

Naast het uitzoeken wat je klanten voor webdesign in rekening kunt brengen, moet je ook beslissen hoe je ze kosten in rekening kunt brengen.
Er zijn verschillende methoden, waarvan de meest voorkomende zijn:

  • Uurtarieven. Uurtarief betekent dat je gewoon het totale aantal gewerkte uren in rekening brengt.
    Omdat de meeste klanten dit verwachten, kan dit je beste optie zijn als je net begint.
    Het helpt je ook om een beter inzicht te krijgen in hoeveel tijd elk type project je kost.
  • Vaste tarieven. Met vaste tarieven kunnen beide partijen zich richten op de uiteindelijke waarde van het te leveren product.
    Het risico bestaat echter dat je onderschat hoeveel tijd en moeite je aan een project moet besteden om de klant tevreden te stellen.
  • Maandelijkse tarieven. Dit is in feite het in rekening brengen van vaste tarieven voor terugkerend werk.
    Als je vaardigheden en agenda het toelaten, is het een effectieve manier om voorschotten te verdienen door extra diensten aan te bieden, zoals websiteonderhoud, copywriting en zoekmachineoptimalisatie (SEO), hostingbeheer en meer.

Het is de moeite waard om op te merken dat naarmate je ervaring en efficiëntie toenemen, het op een gegeven moment kan betekenen dat je twee keer zoveel werk doet voor hetzelfde geld als toen je begon.
Gelukkig kun je altijd overschakelen op een andere prijsmethode als je huidige niet werkt.

De complete prijsgids voor webdesign: Hoeveel een website kost

Volgens het salaris ligt het uurloon tussen de $28 en $34, een typisch gemiddelde voor een ervaren freelancer wordt geschat op $75. Natuurlijk varieert dit op basis van meerdere factoren, zoals de tijdlijn van het project, de moeilijkheidsgraad en zelfs je locatie.
Daarnaast kunnen voor langlopende projecten lagere uurtarieven worden gehanteerd.

Je kunt ook overwegen om je uurtarieven te baseren op veelgebruikte vaste tarieven.
Volgens 99designs rekenen freelance webdesigners tussen de $500 en $5.000 per project.

Als je bijvoorbeeld landingspagina’s bouwt, kun je ervoor kiezen om je klanten aan de onderkant van dat bereik te laten betalen, terwijl je gemiddelde tarieven voor volledige websites kunnen oplopen tot zo’n $6.000 en meer.
Gespecialiseerde projecten zoals e-commerce sites, die vaak betalingsgateways, voorraadbeheer en meer vereisen, kunnen zelfs nog duurder uitvallen.

Welke webdesigndiensten moet je niet in rekening brengen?

Als bedrijfseigenaar is weten wat en hoe je geld moet vragen voor je diensten de sleutel tot duurzaamheid.
Het is echter ook belangrijk om te weten wanneer je klanten geen rekening hoeft te sturen.
Met andere woorden, soms kan het gepast zijn om gratis of gratis diensten aan te bieden.

Als je bijvoorbeeld wordt ingehuurd om een website te bouwen voor een klant, is het meestal impliciet dat je een responsive product zult leveren.
Je kunt ook besluiten om minder (of helemaal geen) kosten in rekening te brengen als je een deel van je eerdere werk van een soortgelijk project gaat hergebruiken.

Bovendien, als je voor een grote en langdurige klant werkt die een oplossing nodig heeft die je snel kunt samenstellen met behulp van een tool zoals een CMS, kun je besluiten om het ‘van het huis’ aan te bieden.
In sommige opzichten kunnen aanvullende diensten worden gezien als een manier om waardering te tonen, wat de reden is dat veel bedrijven vaak eindejaarsgeschenken aanbieden aan trouwe klanten.

Prijs je webdesigns adequaat

Leren hoe je de prijs van je webdesigndiensten bepaalt kan wat tijd kosten, maar het is de moeite waard.
Je tarieven bepalen het soort klanten dat je aantrekt, de kwaliteit van je werk en nog veel meer.
Als bedrijfseigenaar zijn je tarieven bovendien een belangrijke maatstaf voor succes en duurzaamheid.

In dit artikel hebben we zeven belangrijke factoren besproken die van invloed zijn op de prijs van je webdesigndiensten, zoals je vaardigheidsniveau, de omvang van het project en de geldende markttarieven.
Als je eenmaal weet welke prijs je voor een website wilt vragen, kun je ook kiezen hoe je je klanten wilt belasten, of dat nu per uur, per vast bedrag of per maand is.

Wat is volgens jou de meest effectieve manier om klanten te laten betalen voor je webdesigndiensten?
Deel ze met ons in het commentaarveld hieronder!