Als je een WordPress website wilt maken, heb je website hosting nodig.

Als je eenmaal begint met het onderzoeken van je opties, zul je snel ontdekken dat er verschillende soorten hosting zijn, elk met verschillende prijzen, prestaties, functies en technische complexiteit.

Als je de juiste beslissing wilt nemen voor je website, is het belangrijk om te weten wat elk hostingtype is, samen met de bijbehorende voor- en nadelen.

Daar is deze post voor. We beginnen met een algemene uitleg over wat websitehosting is. Daarna splitsen we de populairste hostingtypes op en helpen we je te begrijpen welke het beste is voor jouw website.

Wat is websitehosting?

Website hosting is de hardware die je website aandrijft en beschikbaar maakt voor bezoekers over de hele wereld.

Met andere woorden, het is waar je de bestanden en inhoud van je website opslaat en het is ook wat die bestanden aan bezoekers serveert als ze je site bezoeken (door de domeinnaam van je site in te typen).

Elke website heeft een vorm van webhosting, of het nu gaat om een grote website zoals YouTube of de breiblog van je vriendin.

Als je webhosting koopt, huur je in wezen ruimte op een computer. Dit kan een deel van een computer zijn die u deelt met andere mensen, een hele computer of zelfs ruimte op een netwerk van computers (AKA “the cloud“).

Als je eenmaal je website hebt gehost, kun je hem gaan gebruiken.

Net zoals je software (bijvoorbeeld apps) kunt installeren op je persoonlijke computer, kun je ook software installeren op je webhosting.

Voor het maken van een WordPress website zijn bijvoorbeeld twee basisfundamenten nodig: webhosting (de hardware) en WordPress (de software). Zodra je deze twee hebt ingesteld, kun je beginnen met het ontwerpen van je site met tools zoals Elementor. Als je je echter overweldigd voelt door de technische aspecten van het beheren van je eigen webhosting, kun je kiezen voor een alles-in-één beheerde WordPress-host zoals Elementor Hosting. Deze biedt bekroonde support en zorgt voor beveiliging, software-updates, prestaties en back-ups, zodat jij je kunt richten op het ontwerpen en maken van je site.

Verschillende websites hebben verschillende hostingbehoeften als het gaat om de bronnen die nodig zijn om de website van energie te voorzien.

Een website met veel verkeer en veel bronnen heeft hosting nodig met veel vermogen om de werklast aan te kunnen, terwijl een site met weinig verkeer het prima doet met minder vermogen.

Over het algemeen kost krachtigere hosting meer geld. Je zou niet verwachten dat een goedkope laptop van $300 net zo goed presteert als een topcomputer van $10.000, en dat geldt ook voor webhosting.

De vijf hoofdtypen webhosting

Nu je weet wat webhosting is, nemen we de vijf belangrijkste soorten websitehosting door.

Al deze hostingtypen zijn volledig geschikt voor WordPress sites. Sommige zijn echter meer geschikt voor de unieke situatie van je WordPress site dan andere.

1. Gedeelde hosting

Bij shared hosting delen jouw account en websites bronnen met andere hostingaccounts op die server.

Eigenlijk is de enige reden om voor shared hosting te kiezen de prijs. Omdat accounts bronnen delen, is shared hosting meestal de goedkoopste manier om een website te hosten.

De meeste shared hosting providers adverteren ook met genereuze limieten zoals “onbeperkte websites” en “onbeperkte opslag” (hoewel er niet zoiets bestaat als echt “onbeperkte” hosting).

Vanuit het oogpunt van prestaties is het delen van bronnen met andere accounts echter geen optimale configuratie. Hoe goed shared hosting presteert, hangt echt af van hoeveel hostingaccounts de provider op elke server probeert te zetten.

2. VPS hosting

Een Virtual Private Server (VPS) webhostingplan combineert functies voor dedicated en gedeelde webhosting. De inhoud van de website wordt gehost binnen virtueel gepartitioneerde secties op de webserver om een dedicated server na te bootsen terwijl de server toch wordt gedeeld door meerdere gebruikers.

VPS-hosting biedt bedrijven en website-eigenaren de mogelijkheid om hun opslagbronnen op de webserver aan te passen zonder dat ze per se een dedicated server nodig hebben.

Voordelen

  • Biedt functies van dedicated hosting, maar tegen lagere kosten
  • Hogere uptimes en snelheden dan shared webhosting

Nadelen

  • Kan geen hoog verkeer aan door het delen van bronnen
  • Slechts een paar aspecten van de server kunnen worden geregeld

3. Dedicated Hosting

Met dedicated hosting hebt u een hele fysieke server alleen voor uw site(s). U krijgt alles en hoeft het met niemand anders te delen.

Het belangrijkste voordeel van dedicated hosting is dat u volledige controle hebt over de fysieke omgeving. U kunt de hardware kiezen, de software, enzovoort.

De overgrote meerderheid van de WordPress gebruikers heeft echter geen dedicated hosting nodig. Dit is vooral een oplossing voor grote bedrijven die een dedicated hardwareomgeving nodig hebben om specifieke technische of wettelijke redenen.

Voor de meeste WordPress gebruikers kun je de prestatievoordelen van dedicated resources krijgen door cloud hosting te gebruiken, tegen een lagere prijs dan dedicated hosting.

Dedicated hosting is iets dat je zult tegenkomen en daarom is het het vermelden waard. Maar voor een website die snel laadt, biedt Managed WordPress hosting een betere waarde.

Web Hosting Types Internal 5 Soorten Websitehosting Uitgelegd 1

4. Beheerde WordPress Hosting

Managed WordPress hosting is een type hostingdienst dat speciaal is ontworpen voor websites die zijn gebouwd met WordPress. In tegenstelling tot traditionele hosting biedt managed WordPress hosting een meer geoptimaliseerde en veilige omgeving voor het hosten van WordPress websites.

De hostingprovider zorgt voor de technische aspecten van het draaien en onderhouden van de website, zoals software-updates, beveiliging, back-ups en prestatieoptimalisatie. Hierdoor kunnen website-eigenaren zich richten op het maken en publiceren van inhoud, zonder zich zorgen te hoeven maken over de onderliggende technische infrastructuur.

Het belangrijkste kenmerk van managed WordPress hosting is dat ze een reeks “conciërge” functies bieden voor WordPress gebruikers die verder gaan dan wat generieke hosting biedt. Dit omvat functies zoals de volgende:

  • Automatische back-ups
  • Staging
  • Automatische WordPress updates
  • Ingebouwde prestatieoptimalisaties.
  • WordPress-specifieke beveiligingsfuncties
  • Deskundige WordPress support

5. Colocatie Hosting

Colocatie hosting is een geavanceerde vorm van hosting die eigenlijk alleen door grote bedrijven wordt gebruikt.

Bij colocatie hosting bent u fysiek eigenaar van de hostinghardware. Dat wil zeggen, je koopt de hosting servers die je wilt gebruiken. Je huurt echter ruimte in het datacenter van een ander bedrijf, zodat dat bedrijf die hardware voor jou van stroom kan voorzien en kan onderhouden.

In principe kun je je eigen infrastructuur blijven gebruiken, maar je hebt geen eigen fysieke ruimte meer nodig voor die infrastructuur (samen met alle bijbehorende kosten zoals elektriciteit en airconditioning).

Nogmaals, dit is niet iets wat een WordPress gebruiker ooit nodig zal hebben, maar het is een type hosting dat je tegen kunt komen, dus het is handig om deze term te kennen.

Elementor’s Beheerde WordPress Hosting

Zoals je kunt zien, is er veel complexiteit als het gaat om de verschillende soorten hosting.

Als je je niet wilt bezighouden met het kiezen tussen al deze opties en je je liever richt op het bouwen en laten groeien van je website, dan geef je misschien de voorkeur aan Elementor Hosting.

Elementor Hosting neemt de hoofdpijn weg van het kiezen van een hostinginfrastructuur door je een compleet platform te bieden om een website te bouwen met WordPress en Elementor. In plaats van je bezig te houden met technische details, hoef je je alleen maar aan te melden en te beginnen met het bouwen van je site met behulp van de vooraf geïnstalleerde tools.

Elementor Hosting biedt een alles-in-één beheerde WordPress hostingoplossing voor een betaalbare prijs zonder andere kostenverrassingen.

Met hostingpakketten vanaf slechts $9,99/mo voor het eerste jaar krijg je het volgende:

  • Beheerde WordPress Hosting met Google Cloud Platform
  • WordPress en Elementor Pro voorgeïnstalleerd
  • Snel en veilig CDN van Cloudflare
  • Gratis SSL-certificaat en DDoS-bescherming
  • Veel opslag, bandbreedte en maandelijkse bezoekopties
  • Gratis aangepaste domeinverbinding
  • Gratis Elementor-domein
  • Automatische dagelijkse back-ups
  • Back-up op aanvraag
  • Top support voor zowel Hosting als Elementor

Je krijgt alle widgets, functies en sjablonen van Elementor Pro out of the box, in een probleemloos hostingplatform, speciaal geoptimaliseerd voor Elementor builder. Onthoud – het is een alles-in-één oplossing voor het bouwen van websites!

Conclusie

Als je een website wilt maken, heb je website hosting nodig. Er zijn echter verschillende soorten hosting waaruit je kunt kiezen, dus het is belangrijk om je opties te begrijpen, samen met de voor- en nadelen van elk type hosting.

Sommige hostingtypes richten zich bijvoorbeeld op het laag houden van de kosten ten koste van de prestaties, terwijl andere zich richten op het bieden van maximale prestaties en flexibiliteit (maar vaak ten koste van hogere kosten of extra complexiteit).

Voor wie op zoek is naar een eenvoudigere, gebruiksvriendelijke manier om aan de slag te gaan, is Elementor Hosting een uitstekende keuze om je site snel aan de slag te krijgen zonder technische hoofdpijn. Je hebt gemoedsrust omdat je weet dat alles voor je wordt beheerd, inclusief robuuste beveiliging, automatische software-updates en regelmatige back-ups. Bovendien zal je site snel laden en je bezoekers een geweldige ervaring bieden.

In plaats van je zorgen te maken over technische details en welk type hosting het beste is, kun je je meteen richten op het bouwen van websites met het alles-in-één platform van Elementor.

Heb je nog vragen over de verschillende soorten hosting en welke geschikt is voor jouw website(s)? Laat het ons weten in de comments!