Vaker wel dan niet zal bedrijfsgroei leiden tot uitbreiding naar nieuwe, buitenlandse markten.

En hoewel Engels de internationale taal is, kan het wel eens duur uitpakken als je er zelfgenoegzaam op vertrouwt als je een nieuwe klantenkring probeert te lokken.

Bijna 76% van de internetgebruikers leest productinformatie het liefst in hun moedertaal. En dat is niet alleen het geval als Engels in het beste geval een tweede taal is.

In Zweden – dat een van de beste nietmoedertaalsprekers van het Engels ter wereld heeft – geeft meer dan 80% van de online shoppers de voorkeur aan een aankoop in hun eigen taal.

SaaS-platforms hebben dit ook opgemerkt:

Salesforce, Zendesk, Atlassian en Dropbox presenteren hun website nu in meer dan 20 talen.

Lokalisatieprojecten zijn ongetwijfeld cruciaal voor bedrijfsgroei en vereisen robuuste en geavanceerde platforms en plugins. In combinatie met Elementor kun je op WPML vertrouwen om uitgebreide SaaS-websites op schaal te vertalen.

Dit is hoe Quality Unit het deed.

Introductie Kwaliteitseenheid

Quality Unit is een Slowaaks SaaS-bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van B2B-software en -tools. Het werd in 2004 opgericht in de hoofdstad Bratislava en heeft sindsdien zijn activiteiten wereldwijd uitgebreid.

Het bedrijf beheert en exploiteert twee grote websites: LiveAgent en Post Affiliate Pro.

LiveAgent is een volledig uitgeruste helpdesk- en live-chatsoftware waarmee je je klantinteracties kunt personaliseren met een alles-in-één helpdeskoplossing. LiveAgent heeft de snelste live chat widget op de markt en is de best beoordeelde en best beoordeelde live chat software voor het MKB in 2022. Het biedt een aantal unieke functies, zoals klantsegmentatie, automatisering, ingebouwde CRM en krachtige analyses. Onder de opmerkelijke klanten van LiveAgent bevinden zich BMW, Yamaha, Huawei en Oxford University.

Post Affiliate Pro is affiliate marketing software die je hele affiliateprogramma van boven tot onder beheert. Het is intuïtief, snel, effectief en oneindig uitbreidbaar en schaalbaar. Het systeem geeft jou toegang tot het Merchant panel en je affiliates tot het affiliate panel om hun statistieken te bekijken en hun promotiemateriaal te beheren.

De beginjaren

Zo zag de homepage van LiveAgent er in 2015 uit:

Old Live Agent Hoe Quality Unit Elementor En Wpml Inzette Om Twee Grote Websites Succesvol Te Lokaliseren 1

Quality Unit lanceerde beide websites binnen een paar weken na elkaar in 2011 en gebruikte daarvoor het platform TYPO3. TYPO3 is een gratis enterprise-class CMS gebaseerd op PHP en was (en is nog steeds) een platform dat uitsluitend is ontworpen voor programmeurs.

Vervolgens werd de taak om beide websites bij te werken en te onderhouden gegeven aan Martin Stepanek, een senior webontwikkelaar bij Quality Unit.

Martin Stepanek Senior Frontend Web Engineer At Qualityunit Hoe Quality Unit Elementor En Wpml Inzette Om Twee Grote Websites Succesvol Te Lokaliseren 2
Martin Stepanek, Senior Webontwikkelaar Bij Quality Unit

“TYPO3 was een platform voor ontwikkelaars, gekozen door ontwikkelaars,” zegt Stepanek. Elke website-update vergde veel tijd van Stepanek. Als we een nieuwe landingspagina wilden uitbrengen, was dat een lastig proces. Het kostte vijf uur van mijn agenda en nog eens vijf tot acht uur aan het bewerken van de inhoud.”

Eerste poging tot een slepen-en-neerzetten-editor

De sites van Quality Unit bleven 8 jaar lang gebaseerd op TYP03. Het bleek een competente (zij het beperkte) oplossing voor het bedrijf te zijn, maar uiteindelijk raakte het codezware platform uit de gratie.

“In het begin was de inhoud van de websites vrij beperkt. Na verloop van tijd groeiden onze marketingambities,” vertelt Stepanek.
Het bedrijf begon veel meer landingspagina’s te ontwerpen die qua ontwerp steeds uitgebreider werden. “We hadden een editor nodig die niet alleen gemakkelijker was om mee te creëren, maar ook om mee te onderhouden en bij te werken.”

In 2019 was het duidelijk dat er iets nieuws moest komen.

Daniel Pison Head Of Marketing Hoe Quality Unit Elementor En Wpml Inzette Om Twee Grote Websites Succesvol Te Lokaliseren 3
Daniel Pison, Hoofd Marketing Bij Quality Unit

“Het was absoluut tijd voor verandering,” herinnert Daniel Pison, hoofd marketing van Quality Unit zich. “Zelfs voor een bedrijf met veel ontwikkelaars was het omgaan met TYPO3 een beetje vervelend geworden. Het was niet zo dat we het platform niet konden gebruiken; we wilden onze middelen gewoon efficiënter inzetten.” Onder leiding van Stepanek ging Quality Unit op zoek naar een nieuwe oplossing.

Het bedrijf ontdekte al snel dat er veel was veranderd in de jaren sinds de lancering van de websites.

Het WordPress ecosysteem had opeens een aantal site builders en drag and drop oplossingen.

“Het was absoluut tijd voor verandering. Het was niet dat we het platform niet konden gebruiken; we wilden de middelen gewoon efficiënter inzetten.”

Omdat Stepanek het grootste deel van zijn tien jaar als WordPress ontwikkelaar had doorgebracht, vertrouwde hij op het advies van zijn tijdgenoten bij het kiezen van een oplossing. Uiteindelijk koos hij voor een (toen) prominente WordPress page builder. “Veel van mijn vrienden vertrouwden op dat platform, dus besloot ik dat wij het ook konden gebruiken,” zegt Stepanek.

De volgende grens: Lokalisatie

“In 2019 groeiden beide websites aanzienlijk,” stelt Pison. “Tussen Post Affiliate Pro en LiveAgent moest Quality Unit vijf domeinen overzien.”

Dat stond op het punt te veranderen, want beide websites moesten nieuwe markten aanboren. “We breidden onze activiteiten uit in een aantal belangrijke landen, waarvan geen enkel Engels als hoofdtaal gebruikt,” herinnert Stepanek zich. “Vertrouwen op één Engelstalige website was niet langer een haalbare optie. “De noodzaak om te lokaliseren was cruciaal geworden.”

Om zo’n onderneming succesvol te laten zijn, moeten we vertrouwen op een krachtige vertaalplugin.

“We realiseerden ons meteen dat we op WPML gingen vertrouwen,” zegt Pison.

WPML, de populairste plugin van WordPress waarmee webbouwers meertalige websites kunnen maken, zou Quality Unit in staat stellen om de nieuwe, vertaalde versies van beide websites te maken. Het zou echter gekoppeld moeten worden aan een websitebouwplatform dat deze taak aankan.

Wpml Hoe Quality Unit Elementor En Wpml Inzette Om Twee Grote Websites Succesvol Te Lokaliseren 4

WPML, ontwikkeld door OnTheGoSystems, is een van de meest gebruikte plugins voor WordPress lokalisatieprojecten.

Bij de keuze van de sitebouwer voor Quality Unit was het voor Stepanek en co. niet het belangrijkst om te onderzoeken of ze konden vertrouwen op de oplossing die ze hadden gekozen als onderdeel van een lokalisatieproject van deze omvang.

Toen we migreerden naar het eerste page builder platform, was het echt niet bij ons opgekomen dat we een meertalige website nodig zouden hebben,” herinnert Andrej Csizmadia, Growth Marketeer bij Quality Unit zich. “Natuurlijk was het niet onze eerste gedachte om te controleren of het in staat zou zijn om zo’n groot project te faciliteren.”

Andrej Csizmadia Junior Growth Marketer At Qualityunit Hoe Quality Unit Elementor En Wpml Inzette Om Twee Grote Websites Succesvol Te Lokaliseren 5
Andrej Csizmadia, Senior Groeimarketeer Bij Qualityunit

Het bleek niet zo te zijn.

We ontdekten dat de WordPress websitebouwer die we hadden gekozen volledig incompatibel was voor ons gebruik. Meer in het bijzonder was een serieuze integratie met WPML niet mogelijk. Dat was een breekpunt voor ons,” besluit Stepanek.

De zoektocht naar een WordPress Sitebouwer: Take Twee

De beslissing zou meer gevolgen hebben, om verschillende redenen die verder gaan dan de noodzaak om te lokaliseren.

Voordat we onze eerste WordPress websitebouwer kozen, hebben we geen echt uitgebreid marktonderzoek gedaan. Deze keer wilden we alle beschikbare opties onderzoeken,” zegt Stepanek.

In de paar maanden na de migratie naar het genoemde platform waren beide websites aanzienlijk gegroeid. Het aantal landingspagina’s en content dat op het nieuwe platform moest worden overgezet, zou die van TYPO3 ver overstijgen.

Daarom zou het platform zo’n zware migratie moeten faciliteren. Er doemde echter één probleem op in het op handen zijnde onderzoeksproces: “We stonden op het punt om van vijf naar veertig domeinen te gaan,” zegt Stepanek.

Zo’n overstap zou aanzienlijke gevolgen hebben: “We zouden gaan kijken naar constante versie-updates op meerdere domeinen, op zeer frequente basis.”

“We moesten er zeker van zijn dat het platform dat we kozen een platform zou zijn dat het probleem van continue updates begreep. Het was voor ons van het grootste belang dat de oplossing niet alleen zou zeggen dat het dergelijke kwesties supportte.”

De zoektocht naar de ideale oplossing begon met dat inzicht dat het proces bepaalde: “We moesten er zeker van zijn dat het platform dat we kozen een platform zou zijn dat het probleem van continue updates begreep. Het was voor ons van het grootste belang dat de oplossing niet alleen zou zeggen dat het dergelijke problemen supportte.”

De gewenste oplossing zou dit moeten bewijzen als het gaat om zijn eigen product. Dit laatste zou van het soort moeten zijn dat voortdurend nieuwe en verbeterde functies uitrolt (in tegenstelling tot wanneer genoeg klanten hun afkeuring uitspreken over wat het momenteel biedt).

“We moesten zien dat ze nieuwe tools zouden introduceren (samen met aanpassingen aan bestaande tools) om de ergernissen van gebruikers over tools die hun taak niet aankonden weg te nemen,” concludeert Pison.

Alles over Elementor

“We onderzochten een aantal concurrerende producten,” herinnert Stepanek zich. “Hoewel het niet voor niets toonaangevende platforms zijn, voelden we dat er een duidelijke leider was.”

Ter afronding van hun actieve doorlichtingsproces begonnen Stepanek en Pison de uiteindelijke kandidaten tegen elkaar uit te spelen om te zien wie het meest geschikt zou blijken:

“Toen het onderzoek eenmaal was afgerond, maakten we een eenvoudige vergelijkende spreadsheet die de nauwe cirkel van de potentiële oplossingen liet zien. Op basis van de eerder genoemde redenen leek Elementor een oplossing met de minste haperingen.”

Van even groot belang voor de beslissing is de compatibiliteit van Elementor met WPML. WPML, een plugin die al een tijdje wordt aanbevolen door het eerstgenoemde platform, werkt naadloos samen met Elementor en is in staat om alle onderdelen van een webpagina snel en efficiënt te vertalen.

Pison en Stepanek waren onder de indruk van de serieuze pogingen van beide platforms om webontwerpers te helpen beide tools eenvoudig te combineren voor een maximaal effect.

“Elementor en WPML lijken veel moeite te hebben gedaan om gebruikers te informeren over de manieren waarop ze beide plugins kunnen integreren,” merkt Stephnaek op. “Het vertalen van Elementor websites met behulp van WPML is heel eenvoudig.”

Aangezien het leeuwendeel van het vertaalwerk handmatig zou worden gedaan, zou dit cruciaal blijken te zijn.

“We vinden dat vertrouwen op geautomatiseerde vertaling weliswaar gemakkelijk is, maar niet optimaal”, legt Pison uit. “Afgezien van idiomen en uitdrukkingen die verloren gaan bij het vertalen, willen we dat de tekst op onze website net zo opvallend is in bijvoorbeeld het Frans als in het Engels op onze oorspronkelijke website.”

De handleidingen en helpartikelen vormen de leidraad voor het uitbestede team van copywriters van Quality Unit. Deze laatsten zijn belast met het handmatig vertalen van landingspagina’s, blogs en andere content: “Ze voeren de wijzigingen zelf uit op WPML. Zodra ze zijn goedgekeurd, worden ze onmiddellijk ingezet op het betreffende domein dat door Elementor wordt ondersteund,” voegt Pison toe.

Een diepere duik in het leven met Elementor

De migratie van TYP03 was relatief eenvoudig, maar de overstap naar Elementor bleek complexer: “De migratie van onze eerste page builder was tijdrovend en een hele uitdaging,” vertelt Stepanek. “Het was een volledig handmatig proces. We lazen een heleboel handleidingen en maakten een aantal aanpassingen om het platform zo te configureren dat het bij ons gebruik paste.”

“Vanuit het oogpunt van contentbeheer is het dagelijkse werk met de Elementor editor een makkie geweest.”

De migratie naar Elementor viel ook samen met een grote toename in verkeer naar de verschillende domeinen van beide websites. Dit vereiste een bepaalde mate van aanpassing. Bovendien zou de overstap naar Elementor een specifieke infrastructuur van servers met zich meebrengen.

De overstap bleek echter al snel de moeite waard: “Vanuit het oogpunt van contentbeheer was het dagelijkse werk met de Elementor editor een makkie,” geeft Stepanek toe.

De intuïtieve UI van Elementor trok Pison en zijn team meteen aan:

Drag And Drop Hoe Quality Unit Elementor En Wpml Inzette Om Twee Grote Websites Succesvol Te Lokaliseren 6

“De blokgeoriënteerde sleepfunctie is eenvoudig, maar krachtig. Het is veel gemakkelijker te bedienen dan onze vorige editor. Het wordt voornamelijk gebruikt om onze zelfontworpen elementen en blokken te beheren, omdat Gutenberg niet zo krachtig en geschikt is,” zegt Pison.

Tegenwoordig kan de taak van het maken en bijwerken van blogs op beide websites (samen met de eerder genoemde vertaalprojecten) worden gedelegeerd aan marketingpersoneel dat weinig tot geen technische vaardigheden heeft.

“Alle blog- en tekstgerelateerde taken kunnen dankzij Elementor worden uitgevoerd door niet-technische marketeers. Wij geven er de voorkeur aan dat ontwikkelaars zich bezighouden met het maken van nieuwe landingspagina’s, omdat er af en toe met CSS gesleuteld moet worden.

Resultaten

Meer dan enige andere metriek zijn de prestaties van de websites positief beïnvloed sinds ze zijn overgestapt op Elementor:

“Hoewel we het niet alleen aan de migratie naar jullie platform kunnen toeschrijven, denken we niet dat het toeval is dat we een verbetering van 5 seconden(!!) in paginalaadtijd hebben gezien sinds de dagen van TYPO3′,” zegt Stepanek.

“Met Elementor hoef ik me nergens zorgen over te maken omdat elementen worden voorbereid. Het kost me een fractie van de tijd die het vroeger kostte.”

Hoewel niet zo kwantificeerbaar (in ieder geval niet op het granulaire niveau van de genoemde paginasnelheid), is de workflow van Quality Unit veel efficiënter met Elementor:

“Toen we nieuwe landingspagina’s wilden uitbrengen met TYPO3, was dat een moeilijk proces. Als ontwikkelaar kostte dat ongeveer vijf uur van mijn werk en nog eens vijf tot acht uur contentbewerking,” herinnert Stepanek zich.

Maar vandaag?

“Met Elementor hoef ik me nergens zorgen over te maken omdat elementen worden voorbereid. Het kost me een fractie van de tijd die het vroeger kostte.”

Het verschil tussen de oude versies van LiveAgent en Post Affiliate Pro spreekt voor zich.

Dit is de oude LiveAgent website:

En dit is de nieuwe:

De migratie naar Elementor was het hoogtepunt van een proces dat een jaar heeft geduurd en waarbij Quality Unit van een verouderd werkmodel is overgestapt op een naadloze, grotendeels codevrije aanpak:

“Wat ik het meest verbazingwekkend vind, is dat we onze webontwikkelingsafdeling uitsluitend kunnen laten werken aan nieuwe functies. Alle inhoudelijke zaken kunnen worden afgehandeld door teamgenoten die geen verstand hebben van programmeren. Dat is wat oplossingen als Elementor geweldig maakt,” besluit Pison.