Of het nou een NFT-aap van een miljoen dollar is of een korte film op YouTube, content is overal. In een steeds verzadigdere markt waar het organisch opbouwen van publiek exclusief pay-to-play lijkt, moet je een duidelijke contentstrategie bepalen om niet alleen op te vallen, maar ook zakelijke resultaten te behalen. Gedachteloos bloggen is niet genoeg – vooral niet als er elke dag meer dan 5 miljoen nieuwe blogposts worden gepubliceerd.

De echte vraag is dus: iedereen kan content maken, maar kun jij het goed doen?

De eerste stap is definiëren wat content marketing is. Content marketing is een strategische marketingaanpak waarbij waardevolle content wordt gemaakt voor een specifiek publiek om positieve zakelijke resultaten te genereren. Kijk, je leest dit artikel over contentstrategie en er is geen betere manier om je te overtuigen hoe je het goed moet doen dan het je zelf te laten zien door dit stuk dat ik nu schrijf.

Maar voordat we in het konijnenhol vallen, laten we een stap terug doen en kijken waarom jouw merk een content marketing strategie nodig heeft.

Inhoudsopgave

Waarom Jouw Merk een Content Marketing Strategie Nodig Heeft

Content marketing is drie keer kosteneffectiever bij het genereren van leads dan betaald zoeken. Websites met blogs trekken 55% meer verkeer aan, en blogs zijn statistisch gezien het meest effectieve merk-opbouwende tool.

Als het effectief wordt gebruikt, is content marketing een krachtig middel om vertrouwen op te bouwen bij een betrokken publiek, top-of-mind te blijven en verkopen te stimuleren. Wanneer je content vermaakt, inspireert, informeert, verbindt of verrast, kan je content worden gebruikt om je te onderscheiden van je concurrenten, merkbekendheid te vergroten en uiteindelijk je bedrijf te laten groeien.

Content marketing is geen geïsoleerde marketingfunctie. Sterker nog, content speelt een rol in elke afdeling van je organisatie. Daarom heb je een gedocumenteerde contentstrategie nodig om je doelen in de hele organisatie op elkaar af te stemmen. Daar kom ik later op terug.

Soorten Content Marketing

Er zijn oneindig veel soorten content die je tegenwoordig kunt maken. Als we ze echter in categorieën moeten indelen, zouden ze in een van deze vier vallen: geschreven, audio, visueel, interactief. Laten we het uitsplitsen.

Geschreven Content

Geschreven content omvat alles van blogposts, e-books, whitepapers, product one-sheets, testimonials, FAQ’s en casestudies. Bloggen is een van de meest populaire contentformats die merken tegenwoordig gebruiken, vooral gericht op SEO om merkbekendheid en websiteverkeer op te bouwen. Langere redactionele content zoals e-books en datarapportages zijn uitstekende tools voor het genereren van leads die lezers diepgaand onderzoek bieden op jouw expertisegebied.

Sales enablement content zoals testimonials, FAQ’s, product one-sheets, vergelijkingsoverzichten van concurrenten en casestudies voorzien verkoopteams van educatieve hulpmiddelen om het aankoopoverwegingsproces te ondersteunen door cruciale informatie te geven over hoe jij waarde kunt bieden aan de klant. Maak je geen zorgen, we zullen later in dit bericht behandelen hoe dit allemaal past in je content marketing funnel.

Audio-inhoud

Audio content richt zich op kanalen die auditief worden geconsumeerd via een handsfree en schermvrije ervaring. Dit kan alles omvatten van podcasting, live uitzenden via Clubhouse of vergelijkbare platforms, of zelfs muziek maken.

Podcasting is een geweldige manier om prominente influencers te interviewen die later kunnen worden hergebruikt in artikelen en redactionele content. In het algemeen stellen audioplatforms zoals Clubhouse je in staat om zeer persoonlijke relaties met je publiek op te bouwen.

Maar waarom zou je je beperken tot traditionele audioformats? Hamburger Helper maakte furore door een mixtape uit te brengen op 1 april.

Visuele Content

Visuele content communiceert een boodschap door middel van ontwerp op een gemakkelijk te begrijpen manier. Sommige concepten zijn moeilijk uit te leggen en makkelijker te laten zien. De meest voorkomende types zijn infographics, memes, gifs, foto’s, grafieken, diagrammen en slideshows. Hoe bizar de realiteit van vandaag ook is, er is een reden waarom zowel influencers als politici memes gebruiken om hun boodschap over het internet te verspreiden. En zoals het cliché gaat, een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar in een Instagram- en Twitter-realiteit is het miljoenen waard.

Interactieve Content

Interactieve content betrekt je publiek door ze een waardevolle ervaring te bieden. Dit omvat webinars, rekenmachines, webtools, checklists, polls en zelfs games. Net zoals we op de basisschool leerden, heeft iedereen zijn eigen unieke leerstijl en interactieve content is een geweldige manier om je publiek op verschillende manieren betrokken te houden. Interactieve content is een uitstekend middel om een wederkerige relatie met je publiek op te bouwen.

Hoe Je Een Content Marketing Strategie Maakt (Praktisch)

1. Zorg voor Steun Binnen de Organisatie

Succesvolle content marketing programma’s worden niet in isolement geboren, maar zijn zeer samenwerkingsgericht. Om daar te komen, moet je beginnen met het opbouwen van een gedocumenteerde business case om ervoor te zorgen dat de investering in het programma logisch is. En alleen omdat iedereen aan content marketing doet, betekent niet dat jij het ook moet doen.

Een succesvolle business case maken omvat hoeveel het creëren van content zal kosten, hoe de content zal worden gebruikt, en hoe het zal worden gemeten. Vergeet niet om waarom je content maakt, hoe het het bedrijf zal verbeteren, en wie verantwoordelijk zal zijn voor de resultaten, op te nemen. Deze essentiële eerste stap zal je helpen je focus te bepalen voordat je in duizend richtingen wordt getrokken door talloze externe content verzoeken.

2. Ontwikkel Je Merkverhaal

Nu je weet dat je een content marketing programma gaat opbouwen, moet je bepalen wie je bedient en waarom. Bepaal wie je doelgroep is en duik diep in de pijnpunten die je probeert op te lossen. Het maakt niet uit of je persona’s, archetypen of ideale klantprofielen uitwerkt. Wat het belangrijkst is, is het beantwoorden van de volgende vragen:

  1. Wat is het probleem van de klant?
  2. Wat is de huidige situatie van de klant?
  3. Hoe los je dat probleem op?
  4. Wat is de ideale toekomstige situatie van je klant?

Zodra je je onderzoek hebt verzameld, begin je met het maken van je verhaal. Waar sta je in het concurrentielandschap? Hoe gaat jouw product of dienst tegen de stroom in? Hoe heb je een positieve impact op de wereld? Het creëren van een duidelijk merkverhaal zal je contentcampagnes nieuw leven inblazen en je helpen een uniforme boodschap te creëren voor al je contentcampagnes.

3. Identificeer Je Belangrijkste Kanalen

Hoewel sommige marketeers misschien zullen zeggen dat je op elk mogelijk platform content moet maken, zal het gebrek aan focus je opzetten voor mislukking. Identificeer in plaats daarvan de drie meest populaire kanalen waar je belangrijkste publiek zich bevindt en zoek manieren om echt waardevolle content te maken op elk uniek platform. Bepaal welke contentformats het meest succesvol zijn door relevante concurrenten, influencers en hashtags te analyseren en hun succes na te bootsen.

Nog belangrijker, deze drie platforms zullen dienen als je belangrijkste distributiekanalen. Dus telkens wanneer je een nieuw stuk content maakt, kun je elk stuk met dit in gedachten verspreiden en hergebruiken.

4. Voer Onderzoek Naar Onderwerpen Uit

Tegen nu zou je een goed begrip moeten hebben van de grootste pijnpunten van je klant. Om dit te vertalen naar welke content je moet produceren, voer je een mix van onderzoeksprocessen naar onderwerpen uit.

Niets is beter dan direct met je klanten praten. Als je geen toegang hebt tot deze gesprekken, is zoekwoordenonderzoek een goede plek om te beginnen. Spring naar onze ’tools’ sectie aan het einde van dit artikel om aan de slag te gaan.

Daarnaast kun je op Quora of Reddit kijken om de meest gestelde vragen in jouw niche te identificeren. Overweeg ook om lid te worden van online forums, Facebook-groepen en andere online communities. Documenteer de meest gestelde vragen en brandende gespreksonderwerpen.

5. Breng Je Content Onderwerpen en Formats in Kaart voor Je Content Funnel

Laten we nu je rommelige hoop content-ideeën organiseren tot een haalbaar content programma. Het in kaart brengen van een klantencontentreis stelt je in staat om doelbewust content te creëren die de grootste impact heeft om bedrijfsresultaten te stimuleren. Een makkelijke plek om te beginnen is nadenken over de content funnel, die is onderverdeeld in Bovenkant van de Funnel (bewustzijn), Midden van de Funnel (overweging), en Onderkant van de Funnel (beslissing) content.

Verkooptrechter

Bovenkant van de Funnel Content (TOFU)

Helemaal bovenaan je trechter zit de bewustwordingsfase, waar je waardevolle content wilt maken in een bredere context voor een publiek dat niet per se snapt welke problemen ze hebben. Ze kennen jouw oplossing nog niet, maar willen wel meer leren over een specifiek onderwerp waar ze mee zitten. Dit omvat alles van ‘how-to’s’, infographics, sociale media, thought leadership stukken, lijstjes, email marketing, checklists, e-books, en pijler SEO-content.

Midden van de Funnel Content (MOFU)

In de overwegingsfase heeft je publiek een specifiek probleem en zoekt naar een oplossing. Of het nou jouw oplossing is of niet, je content moet educatief zijn maar ook subtiel de oplossing noemen die je aanbiedt. Je kunt dieper ingaan op onderwerpen in je niche door productoverzichten, casestudies, gidsen, succesverhalen en meer.

Onderkant van de Funnel Content (BOFU)

In het beslissingsproces is je publiek klaar om te kopen. Bied content aan die je publiek helpt om de waarde van je product en diensten volledig te begrijpen en laat zien waarom jij beter bent dan je concurrenten. Dit kan worden gedaan door middel van product one-sheets, productdemo’s, vergelijkingstabellen, klantrecensies en product use cases.

Begin het In Kaart Brengen

Categoriseer alle content-onderwerpen die je hebt verzameld in deze drie trechter-fases. Om de roadmap af te ronden, geef je prioriteit aan hoogwaardige content stukken waarvan je denkt dat ze de grootste impact zullen hebben. Als je focus op SEO ligt, kun je beginnen met de zoekwoorden met het hoogste zoekvolume en de laagste concurrentie. Stem af met je verkoopteams om ook te bepalen welke verkoopgerichte content prioriteit moet krijgen.

6. Creëer Meetbare KPI’s

Er zijn KPI’s die ertoe doen en die er alleen zijn om er mooi uit te zien. Om een zeer effectieve contentmachine te bouwen, is het essentieel om je te richten op de metrieke die een verschil maken voor je eindresultaat. Maar het is een balans. Als je te veel focust op conversie-metrics onderaan de funnel, kun je kortzichtig worden en stoppen met nadenken over het opbouwen van een betrokken publiek op de lange termijn.

De sleutel is om elk contentproject te benaderen als een wetenschappelijk experiment, in plaats van industriële ‘best practices’ als evangelie aan te nemen.

  1. Maak een hypothese
  2. Bedenk een experiment
  3. Voer het experiment uit
  4. Analyseer de data
  5. Trek een conclusie (accepteer of verwerp de hypothese)
  6. Test en herhaal

Gebruik deze metrics om slimme hypotheses te maken:

  1. Maandelijks lezersaantal
  2. Tijd besteed op de pagina
  3. Unieke vs. terugkerende bezoekers
  4. Conversiepercentages per pagina
  5. E-mail engagement
  6. Sociale media shares
  7. Merksentiment (NPS-scores, klantreviews, sentimentanalyse software)

7. Zet processen op

Er zijn drie belangrijke elementen voor een succesvol projectmanagementproces. Redactionele kalender, merkrichtlijnen en een rapportageritme.

De redactionele kalender is de levensader van je contentteam. Of het nou een Trello-bord is of een simpele spreadsheet, een redactionele kalender helpt je om rollen, verantwoordelijkheden, tijdslijnen en projectstatussen bij te houden. Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet bijhouden in je redactionele kalender:

  1. Eigenaar: Wie maakt de content?
  2. Concept- en publicatiedatum: Wanneer moet de eerste versie af zijn? Wanneer wordt het artikel gepubliceerd?
  3. Onderwerp: Wat is de titel van het stuk?
  4. Concept URL
  5. Gepubliceerde URL
  6. Projectstatus (backlog, gebrieft, in progress, redactionele review, ingepland, gepubliceerd)

De merkrichtlijnen en redactionele richtlijnen zijn de vangrails voor je contentteam om content te maken die in lijn is met je merkwaarden en -stem op schaal. Zorg ervoor dat je merk’s stem, waarden en stijl erin zitten, maar gewoon een lijstje met do’s en don’ts is al een goed begin. Hoe meer je investeert in het maken van makkelijk te volgen richtlijnen, hoe makkelijker het later wordt om extra schrijvers en contentmakers in te werken.

Ten slotte, zet een rapportageritme op waarmee je de prestaties van je content kunt bijhouden. We gaan hier in sectie 10 dieper op in, maar het belangrijkste om te onthouden is dat je een cultuur moet creëren van testen, meten en consistent optimaliseren van content.

8. Maak geweldige content

Het is eindelijk tijd om te beginnen met het maken van toffe content waar iedereen trots op zal zijn. Je hebt altijd de optie om een contentmarketingservice voor SaaS bedrijven in te schakelen, bijvoorbeeld, maar het zelf proberen is het minste wat je kunt doen als je net begint. Dus, bereid je voor en begin met het maken van unieke content.

Hier is een snelle checklist om er zeker van te zijn dat je kwalitatief hoogwaardige content maakt.

  • Wat is het doel van dit stuk content? Is het duidelijk gedefinieerd in je stuk?
  • Welk probleem los je op?
  • Hoe past jouw merk in het plaatje?
  • Hoe is jouw content beter dan die van je concurrenten?
  • Wat is je call-to-action?

9. Verspreid meedogenloos

Content Desitribution Channels Stratwell Hoe Maak Je een Content Marketing Strategie: Een Complete Gids 1

Hoewel iedereen weet dat content koning is, weten succesvolle contentmarketeers dat distributie koningin is. Het oude gezegde “als ik het bouw, zullen ze komen” is een mythe, zeker in deze verzadigde markt van marketeers die wanhopig vechten om jouw aandacht.

Hier zijn mijn zeven favoriete distributiestrategieën die je vandaag kunt gebruiken:

  1. Creëer unieke ervaringen op elk individueel sociaal kanaal. Mensen consumeren content heel anders op Instagram dan op Twitter. Dus, maak originele content die past bij elk platform.
  2. Citeer experts en influencers en vraag hen om het stuk te delen met hun publiek wanneer je het publiceert.
  3. Verspreid je content naar je email-lijst via nieuwsbrieven of promotionele e-mails.
  4. Beantwoord vragen op Quora, Reddit en online communities en deel de bron met hen op een oprechte manier.
  5. Gebruik betaalde kanalen om je bereik te vergroten.
  6. Identificeer belangrijke partners om je content via hun kanalen te promoten.
  7. Motiveer werknemers in je organisatie om de content te delen met hun netwerken.

10. Optimaliseer, Schrap of Hergebruik

De houdbaarheid van een nieuw stuk content is kort. Tenzij je er steeds nieuw leven in blijft blazen. Houd regelmatig de prestaties van je content bij en zorg dat er altijd een actieplan is voor elk item. Ik houd ervan om een van deze drie acties te ondernemen:

  1. Als er mogelijkheden zijn om je content te verbeteren, optimaliseer je content om hoger te ranken voor SEO of zorg ervoor dat het beter is dan dat van je concurrenten.
  2. Als je content andere stukken kannibaliseerd, niet bijdraagt aan je overkoepelende doelen, of geen uniek doel dient, schrap je content.
  3. Als je een groot stuk content hebt dat unieke waarde biedt, hergebruik je content voor andere kanalen of kleinere contentformats.

11. Omarm Serendipiteit

De laatste stap is om het onbekende te omarmen en bereid te zijn kansen aan te grijpen die voortkomen uit het creëren van geweldige content. Of het nu gaat om samenwerken met een influencer die dol is op je content of een fantastisch video-idee, geef je team altijd de ruimte om het water te testen en te spelen met nieuwe contentformats. Je weet nooit wat zal aanslaan! Wees dus niet star en verleg de grenzen van wat je vandaag kunt creëren.

24 beste Content Marketing Tools

Het creëren en opschalen van een succesvolle marketing-engine wordt veel gemakkelijker gemaakt met de tools die er tegenwoordig beschikbaar zijn. Marketing automatisering, AI en geavanceerde productietools spelen allemaal een integrale rol bij het laten groeien van content operaties. Hier zijn onze 24 favoriete content marketing tools die je vandaag kunt gebruiken.

Content Ideeontwikkeling

  • Google Ads Keyword Planner: keyword tool die uitgebreide zoekgegevens biedt
  • Google Search Console: zie voor welke keywords je rankt in Google Zoeken
  • Google Trends: identificeer zoekvolume data rond relevante onderwerpen
  • Quora: Q&A ontdekkingstool om te vinden waar mensen nieuwsgierig naar zijn
  • Reddit: online gemeenschappen voor elk denkbaar onderwerp
  • Geavanceerd zoeken op Twitter: duik diep in wat mensen zeggen
  • Buzzsumo: keyword onderzoek, influencer onderzoek, en link building tools

Content briefing

  • MarketMuse: voor content planning, briefing, en optimalisatie
  • Clearscope: voor content optimalisatie op grote schaal

SEO

  • Semrush & Ahrefs: keyword onderzoek, SEO optimalisatie, en concurrentie-analyse tool
  • Content King App: Real-time SEO audit en monitoring tool

Bewerken

  • Grammarly: Grammatica checker
  • Word Tune: AI-aangedreven tool om zinnen te herformuleren en herstructureren
  • Hemingway Editor: grammatica, flow, en compositie editor
  • Ginger: Engelse grammatica en schrijf-app
  • Copy.ai: gebruik AI om copy voor je content te genereren

Productie

  • Canva: gratis ontwerptool met duizenden templates
  • Biteable: maak snel video’s in minuten
  • Adobe Spark: maak makkelijk graphics, afbeeldingen, gifs en meer

Distributie

  • Alfred: LinkedIn en email outreach automatiseringstools
  • Buzzstream: link building en digitale PR tool
  • Pitchbox: influencer outreach & link building tool

Meting

  • Google Analytics: web analytics om je websiteverkeer en prestaties te meten
  • Google Search Console: identificeer en volg je websiteprestaties op Google zoeken
  • Google Data Studio: maak uitgebreide datarapportages van meerdere bronnen
  • Hotjar: meet gebruikersgedrag via opgenomen gebruikerspaden en heatmaps

Systeem voor inhoudsbeheer

Alles inpakken

Content produceren gaat niet alleen over schrijven over de hipste onderwerpen — hoe spannend dat ook kan zijn. Succesvolle contentmarketingprogramma’s zijn gebouwd op een messcherpe strategie die meer omvat dan alleen bloggen. Het is een mix van het maken van een business case, het ontwikkelen van een uniek standpunt, diepgaand publieksonderzoek, procesopbouw, productie, distributie, meting en analyse. Al met al vereist contentmarketingstrategie onderzoek en processen om langdurig succes te garanderen.

En voor het geval je je een beetje overweldigd voelt, we hebben een overvloed aan gratis bronnen die je kunt gebruiken om vandaag nog een succesvolle contentmarketingmotor voor je bedrijf op te bouwen. Check onze academy voor gratis tools, checklists, gidsen en meer!