Stel je dit eens voor: je bent opgewonden een website aan het verkennen, op zoek naar waardevolle informatie. Met een klik begint de teleurstelling – “Error 404: Pagina niet gevonden. Gebroken links, als kleine kuilen op de informatiesnelweg, verstoren de reis van de gebruiker en laten een negatieve indruk achter van je website. Bovendien beschadigen deze schijnbaar kleine storingen stilletjes de positie van je website in zoekmachines.

Er is sprake van een gebroken link als een hyperlink op je website verwijst naar een pagina of bron die niet meer bestaat. Dit kan het gevolg zijn van een verkeerd getypte URL, een verwijderde pagina, een mislukte websitemigratie of zelfs een serverprobleem op de doelwebsite. Wat de oorzaak ook is, gebroken links zorgen voor een frustrerende ervaring voor bezoekers en geven zoekmachines het signaal dat je website misschien beter onderhouden moet worden. Dit kan leiden tot verlies van “link juice” (de waardevolle autoriteit die tussen websites wordt doorgegeven) en het vermogen van je website om te stijgen in de zoekresultaten belemmeren.

De realiteit is dat websites natuurlijk evolueren en in de loop van de tijd veranderen, waardoor gebroken links vrijwel onvermijdelijk zijn. Daarom zijn proactief websiteonderhoud en regelmatige controles van gebroken links cruciaal. Zie het als een voorjaarsschoonmaak voor de gezondheid van je website!

Gelukkig kan het vinden en repareren van deze vervelende gebroken links een beheersbare taak zijn. Met de juiste tools en strategieën kun je je website soepel laten draaien en je reputatie in zoekmachines veiligstellen.

Methode 1: Webgebaseerde SEO audit tools

Als het aankomt op het identificeren van gebroken links met precisie, zijn web-gebaseerde SEO audit tools je beste vrienden. Deze krachtige platforms, zoals Ahrefs, SEMrush en andere, crawlen je website nauwgezet, analyseren de interne en externe links en produceren gedetailleerde rapporten waarin alle scheuren in je linkstructuur worden aangegeven.

Laten we eens kijken hoe je deze tools kunt gebruiken om op zoek te gaan naar gebroken links:

Een audit opzetten

Begin met het maken van een project binnen het SEO-programma van je keuze en voer de domeinnaam van je website in. De tool begint dan met het crawlen van je website, waarbij wordt nagebootst hoe zoekmachines je website verkennen. Afhankelijk van de grootte van je site kan het crawlen enkele minuten tot enkele uren duren.

Rapporten over gebroken links

Zodra de crawl is voltooid, navigeer je naar de secties in de tool die zijn gewijd aan linkanalyse. Zoek naar rapporten met het label “Broken Links”, “Link Errors” of iets dergelijks. Deze rapporten geven je een lijst met URL’s die fouten opleveren, zoals de gevreesde 404-codes.

Het probleem vaststellen

SEO tools bieden waardevolle informatie die verder gaat dan alleen de gebroken URL’s. Ze geven vaak het volgende weer:

  • Bronpagina: De pagina op je website waar de gebroken link staat
  • Doel URL: De beoogde bestemming die niet langer toegankelijk is
  • Ankertekst: De klikbare tekst die wordt gebruikt voor de gebroken link
  • HTTP-statuscode: De specifieke foutcode (bijv. 404, 410, serverfouten)

Prioriteit geven aan reparaties: Afhankelijk van het aantal gebroken links, is het handig om prioriteiten te stellen. Richt je op het repareren van links op je populairste pagina’s, links die naar inhoud van hoge waarde wijzen en externe links naar websites met een goede naam (omdat deze bijdragen aan de geloofwaardigheid van je eigen site).

Methode 2: Google Search Console

Google Search Console is een schat aan gratis inzichten rechtstreeks van de bron – Google zelf. Dit hulpmiddel van onschatbare waarde geeft een gedetailleerd beeld van hoe Google je website ziet, inclusief de interactie met je links. Laten we de kracht ervan gebruiken om gebroken links op te sporen:

Toegang tot het dekkingsrapport

Als je het eigendom van je website nog moet verifiëren met Google Search Console, dan is dit een snel proces. Navigeer na verificatie naar het rapport “Dekking” in de zijbalk van Search Console.

Filteren op fouten

Het dekkingsrapport geeft een overzicht van de gecrawlde pagina’s, samen met verschillende categorieën zoals “Geldig”, “Waarschuwing” en het belangrijkste voor ons doel, “Fout”. Klik op het tabblad “Fout” om een lijst met pagina’s te bekijken die fouten bevatten.

404-fouten herkennen en meer

Search Console toont specifieke 404-fouten (pagina’s niet gevonden), maar kan ook andere linkgerelateerde problemen onthullen, zoals serverfouten (meestal in het 500-gebied) en omleidingsfouten.

De details begrijpen

Voor elk probleem biedt de Search Console nuttige informatie:

  • Aangetaste URL’s: De URL’s op je website met gebroken links.
  • HTTP Response Code: Specifieke foutcodes om het probleem te lokaliseren.
  • Crawldatum: Wanneer Google de gebroken link voor het laatst is tegengekomen.
  • Verwijzende pagina: Waar de gebroken link zich op je site bevindt.

Net als bij webgebaseerde SEO tools, moet je het repareren van gebroken links prioriteren op basis van verkeerspotentieel en belang. Google Search Console geeft je inzicht in welke pagina’s Google het vaakst probeert te crawlen. Vaak zijn dit je populairste pagina’s, waar het repareren van gebroken links de grootste impact zal hebben.

Methode 3: Bureaubladsoftware

Soms heb je de kracht en flexibiliteit nodig van software die direct op je computer is geïnstalleerd. Desktop software die is ontworpen voor linkanalyse, zoals de befaamde Screaming Frog SEO Spider, biedt fijnmazige controle en uitgebreide aanpassingsmogelijkheden.

Het kruipproces

Net als webgebaseerde tools start de desktop software een crawl van je website. Met Screaming Frog kun je instellingen zoals:

  • Kruipdiepte: Bepaal hoeveel ‘niveaus’ diep de software links volgt.
  • User-Agent: Simuleer verschillende browsers of zoekmachinecrawlers.
  • Specifieke linktypes volgen: Richt je op interne links, externe links, afbeeldingen, enz.

Diepgaande rapporten

Zodra de crawl is voltooid, genereert Screaming Frog ingewikkelde rapporten over de linkstructuur van je website. Ga naar het tabblad “Response Codes” en filter op klantfouten (4XX codes) om gebroken links te isoleren. Je kunt links verder sorteren en analyseren op basis van hun statuscodes.

De bronnen aanwijzen

Screaming Frog’s “Inlinks” tab is een goudmijn! Voor elke geïdentificeerde gebroken link laat het je precies zien welke pagina’s op je website de defecte link bevatten, waardoor het opmerkelijk eenvoudig is om in te springen en ze te repareren.

Wanneer desktopsoftware schittert

Laten we eens kijken wanneer desktoptools een betere keuze zijn dan webgebaseerde platforms:

  • Enorme websites: Voor extreem grote websites met duizenden pagina’s kunnen desktop SEO crawlers de schaal efficiënter aan, vooral als je een krachtige computer hebt.
  • Geavanceerde technische analyse: Moet je specifieke linktypes analyseren, verschillende crawlers simuleren of regels uitgebreid aanpassen? Desktop software biedt vaak meer controle dan webgebaseerde software.
  • Offline werken: Ben je van plan om aan een project te werken zonder betrouwbare internetverbinding? Desktop software kan nog steeds werken zolang je van tevoren een crawl hebt uitgevoerd.

Opmerking: Hoewel Screaming Frog een populaire keuze is, heeft het wel een gratis versie met beperkte mogelijkheden. Het kan de moeite waard zijn om andere desktop SEO tools te ontdekken, afhankelijk van je specifieke behoeften.

Methode 4: Online Broken Link Checker Tools

Heb je een snelle en eenvoudige manier nodig om een kleinere website of een paar specifieke pagina’s te scannen op gebroken links? Er zijn allerlei gratis online broken link checkers die je kunnen helpen! Populaire opties zijn onder andere Dead Link Checker en www.deadlinkchecker.com.

Hoe ze werken

Deze tools hebben over het algemeen een gebruiksvriendelijke interface. Plak gewoon de URL in van de webpagina of website die je wilt analyseren en ze starten een scan. Binnen enkele minuten ontvang je een rapport met alle gedetecteerde broken links.

De beperkingen begrijpen

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de beperkingen die vaak gepaard gaan met gratis online tools:

  • Kruipdiepte: De meeste gratis checkers scannen slechts een beperkt aantal pagina’s of niveaus binnen een website. Andere methoden zijn beter geschikt voor een uitgebreide analyse van grotere sites.
  • Beperkte functies: Je hebt andere aanpassingsmogelijkheden of diepgaande rapporten dan met webgebaseerde SEO tools of desktopsoftware.

Gebruikssituaties voor online checkers

Ondanks hun beperkingen kunnen deze hulpmiddelen in bepaalde scenario’s nuttig zijn:

  • Kleine websites: Als je website relatief klein is, met slechts een handvol pagina’s, dan volstaat een gratis online controleprogramma voor het opsporen van gebroken links.
  • Snelle steekproefcontroles: Moet je snel controleren of een specifieke pagina of sectie van je site gebroken links heeft? Een online tool kan een snelle oplossing zijn.
  • Problemen met externe links oplossen: Als je vermoedt dat een paar externe links (koppelingen naar andere websites) kapot zijn, kan een online checker een handige manier zijn om dit te bevestigen.

Woord van voorzichtigheid: Wees voorzichtig bij het gebruik van broken link checkers op je website die vereisen dat je de sitemap van je website uploadt. Niet alle diensten beschermen je privacy voldoende. Gebruik waar mogelijk tools waarmee je individuele URL’s kunt invoeren in plaats van sitemaps voor meer controle over welke gegevens je deelt.

Methode 5: Handmatige verbindingscontroles

Soms is de meest effectieve manier om die stiekeme gebroken links te vinden ouderwets handmatig onderzoek. Hoewel geautomatiseerde tools geweldig zijn, zijn er specifieke situaties waarin een praktische aanpak essentieel is:

Gerichte pagina-controles

Heb je net belangrijke updates uitgevoerd voor een belangrijk stuk content of een pagina met veel bezoekers? Het handmatig doorklikken van links is de beste manier om er zeker van te zijn dat er niets per ongeluk kapot is gegaan tijdens het bewerken.

Links binnen inhoud controleren

Gebroken links kunnen op de loer liggen in de hoofdtekst van je blogberichten, artikelen of productbeschrijvingen. Geautomatiseerde tools kunnen deze soms alleen opmerken als de links duidelijk zijn geformatteerd als hyperlinks. Een zorgvuldige controle van je kerninhoud is een goede gewoonte.

Uitgaande links controleren

Links naar externe bronnen hebben de neiging om na verloop van tijd te veranderen of te verdwijnen. Het regelmatig doorklikken van je uitgaande links, vooral die naar cruciale bronnen of partners, helpt om de waarde die je je bezoekers biedt te behouden.

Handige browserextensies

Om handmatige controles te stroomlijnen kun je overwegen om een browserextensie te installeren die ontworpen is voor het opsporen van gebroken links. Deze voegen vaak kleine pictogrammen toe aan de werkbalk van je browser, waarmee gebroken links visueel worden aangegeven terwijl je over het web navigeert. Enkele populaire opties zijn Check My Links en LinkMiner.

Prioriteit geven aan je toppagina’s

Vanwege de tijdrovende aard van handmatige controles is het handig om je te richten op de belangrijkste pagina’s van je website. Je kunt Google Analytics gebruiken om de pagina’s met het meeste verkeer of de pagina’s met de meeste conversies te identificeren. Deze pagina’s vrij houden van gebroken links is essentieel voor een positieve gebruikerservaring waar dat het belangrijkst is.

Gebroken koppelingen repareren

We hebben tijd besteed aan het identificeren van de gebroken links die je website teisteren. Nu is het tijd om je mouwen op te stropen en de oplossingen te implementeren. Je belangrijkste opties zijn omleidingen, links bijwerken of ze helemaal verwijderen. Laten we ze allebei bekijken:

Opties omleiden

Het belang van 301 omleidingen

Wanneer een pagina permanent is verplaatst of verwijderd, is een 301 redirect de beste manier om de zuurverdiende linkwaarde te behouden. Deze redirect geeft zoekmachines (en gebruikers) het signaal dat de oude URL een nieuw permanent thuis heeft, waardoor de waarde naadloos overgaat naar de nieuwe bestemming.

Redirects implementeren

Het maken van omleidingen is afhankelijk van de opzet van je website:

  • WordPress Omleiding Plugins: Verschillende WordPress plugins vereenvoudigen het doorstuurproces. Populaire opties zijn onder andere Redirection, Rank Math (dat een ingebouwde omleidingsmodule heeft) en andere. Deze plugins bieden vaak eenvoudige interfaces om de oude URL en de nieuwe bestemming op te geven.
  • .htaccess omleidingen: Als je het makkelijk vindt om bestanden op je server te bewerken, kun je direct in het .htaccess bestand van je website omleidingen maken (voor Apache servers). Dit vereist enige technische kennis en voorzichtigheid is geboden, want een fout in het .htaccess bestand kan je website kapot maken.
  • Redirects op serverniveau: Je hostingprovider biedt mogelijk tools in zijn configuratiescherm om redirects te beheren.

Hoewel Elementor zelf niet direct omleidingen maakt, stroomlijnt het vaak wel het proces. Sommige WordPress omleidingsplugins integreren goed met de editor van Elementor, waardoor het eenvoudig is om gebroken links te vinden en te repareren binnen de visuele interface van Elementor.

Bovendien minimaliseert de focus van Elementor Hosting op snelheid en betrouwbaarheid indirect de kans op gebroken links als gevolg van downtime of configuratieproblemen, waardoor je website op de lange termijn een stabielere basis krijgt.

Koppelingen bijwerken

Eenvoudige typefouten herstellen

Soms is een gebroken link gewoon het gevolg van een verkeerd getypte URL. In deze gevallen is de oplossing zo simpel als het bewerken van de link binnen je inhoud en het corrigeren van de fout.

De waarde van prioriteiten stellen

Als je meerdere gebroken links moet aanpakken, geef dan prioriteit aan de hand van het belang van de doelpagina. Als de gebroken link verwijst naar een pagina met veel verkeer of een belangrijke bron op je eigen website, dan heeft het repareren daarvan voorrang.

Koppelingen verwijderen

Verouderde externe links

Als een externe link verwijst naar een bron die niet langer beschikbaar of relevant is, heeft het weinig zin om hem te houden. Door hem te verwijderen voorkomen bezoekers een frustrerende foutpagina.

Links van lage kwaliteit

Was je in het verleden te enthousiast met uitgaande links, of linkte je naar elke bron die op afstand verbonden was? Evalueer die links. Als ze niet echt waarde toevoegen voor je bezoekers of je website associëren met inhoud van lage kwaliteit, is het vaak beter om ze gewoon te verwijderen.

Interne koppelingen naar verwijderde inhoud

Stel, je hebt opzettelijk een pagina op je eigen website verwijderd en er is geen geschikte vervanging om naar door te verwijzen. In dat geval is de beste optie om de interne link die naar die verwijderde pagina verwijst te verwijderen.

Een waarschuwing: Hoewel het verwijderen van gebroken links de juiste beslissing kan zijn, moet je dit weloverwogen doen. Als je een sterk backlinkprofiel hebt, kan soms zelfs een gebroken link naar een zeer relevante pagina op je site nog enige waarde doorgeven. Evalueer grondig en overweeg om contact op te nemen met de website-eigenaar van de gebroken backlink om te zien of hij of zij de link kan bijwerken naar de juiste bron op jouw site voordat je hem helemaal verwijdert.

In specifieke situaties, als een pagina is verwijderd en er geen geschikte vervanging is, kun je overwegen om een aangepaste 404-pagina te maken die behulpzaam is en aansluit bij de stem van je merk. Dit kan de klap van een gebroken link verzachten door bezoekers advies te geven, alternatieve inhoud voor te stellen of zelfs een zoekfunctie te bieden.

Preventie en beste praktijken

Zoals bij elk aspect van het onderhouden van een bloeiende website, is het voorkomen van gebroken links veel eenvoudiger dan ze achteraf te repareren. Hier lees je hoe je een onderhoudsroutine kunt creëren die gebroken links minimaliseert:

Proactief websiteonderhoud

Geplande linkcontroles

De frequentie van je broken link controles hangt af van hoe vaak je je website bijwerkt. Overweeg voor actieve sites maandelijkse controles met de tool van je voorkeur (webgebaseerde SEO suite, desktop software, etc.). Websites die minder vaak worden bijgewerkt, kunnen kiezen voor driemaandelijkse of tweejaarlijkse scans.

Gewoonten voor het publiceren

Maak er een gewoonte van om links dubbel te controleren wanneer je nieuwe inhoud maakt of bestaande pagina’s bijwerkt. Een paar minuten extra waakzaamheid vooraf bespaart je later kopzorgen!

De kracht van linkmonitoring

Veel SEO tools bieden doorlopende link monitoring. Deze functie waarschuwt je voor nieuwe gebroken links zodra ze worden gedetecteerd, zodat je ze meteen kunt repareren.

WordPress-specifieke overwegingen

Plugin conflicten

De kracht van WordPress ligt in het uitgebreide ecosysteem van plugins, maar soms kunnen plugins botsen en onbedoelde gevolgen hebben, zoals gebroken links. Houd je pluginlijst beperkt, kies goed onderhouden plugins en test altijd grondig na het installeren of updaten van plugins.

Thema-compatibiliteit

Net als plugins kunnen verouderde of slecht gecodeerde thema’s koppelingsproblemen introduceren. Kies voor WordPress thema’s met een goede reputatie en houd ze up-to-date om compatibel te blijven.

Conclusie

Gebroken links lijken misschien kleine ongemakken, maar hun verraderlijke invloed op de gebruikerservaring en de positie in zoekmachines benadrukt hun belang. Door de verschillende manieren waarop gebroken links voorkomen te begrijpen, effectieve detectiemethoden toe te passen en de juiste oplossingen te implementeren, houd je een gezonde website met goede verbindingen in stand.

Onthoud dat het onderhouden van gebroken links een doorlopend proces is, geen eenmalige oplossing. Het is cruciaal om regelmatige linkcontroles op te nemen in de routine van je website. Tools zoals webgebaseerde SEO suites, desktop software, Google Search Console en zelfs zorgvuldige handmatige controles zijn hierbij krachtige bondgenoten.

Door tijd en moeite te steken in het bestrijden van gebroken links, laat je zien dat je je inzet om je bezoekers een naadloze ervaring te bieden. Dit vertaalt zich in meer vertrouwen, een betere zichtbaarheid in zoekmachines en, uiteindelijk, een bloeiende online aanwezigheid.