Afgelopen maandag was het jaarlijkse State of the Word (SOTW) evenement waar Matt Mullenweg, medeoprichter van WordPress en CEO van Automattic, zijn keynote gaf over wat er het afgelopen jaar bereikt is in het WordPress project en welke spannende ontwikkelingen er in het verschiet liggen.

In het verleden gaf Matt deze lezing tijdens WordCamp US, maar in 2020 gaf hij hem voor het eerst apart, en virtueel, vanwege de Covid pandemie. Sindsdien vindt de State of the Word plaats als een op zichzelf staand persoonlijk evenement en dit jaar vond het plaats in Madrid, waarmee het evenement voor het eerst buiten de VS plaatsvond. Het was geweldig om er bij te zijn met mijn collega’s Verdi Heinz en Angel Zinsel, die al lange tijd een actief lid is van de lokale Spaanse WordPress gemeenschap.

Image State Of The Word 2023: Wordpress Mijlpalen Vieren, Kijken Naar Een Innovatieve Toekomst 1

Pre-SOTW lunch met WordPress vrienden in Madrid

Het evenement vond plaats op een prachtige locatie in het centrum van Madrid. Er waren ongeveer 250 deelnemers, waarvan meer dan de helft afkomstig was uit de lokale Spaanse gemeenschap, die zo warm en gastvrij is. Ik hou van hun passie en enthousiasme. De locatie was aangekleed met de WordPress huisstijl en je kreeg echt het gevoel dat je op een vlaggenschip evenement was, wat bijzonder geschikt was voor het jaar waarin WordPress zijn 20e verjaardag vierde!

Image 1 State Of The Word 2023: Wordpress Mijlpalen Vieren, Kijken Naar Een Innovatieve Toekomst 2
Image 2 State Of The Word 2023: Wordpress Mijlpalen Vieren, Kijken Naar Een Innovatieve Toekomst 3
Image 3 State Of The Word 2023: Wordpress Mijlpalen Vieren, Kijken Naar Een Innovatieve Toekomst 4

Rocío Valdivia, WordPress Community Steward, bracht de boel op gang met haar warme introductie. Ze zei dat dit evenement niet alleen over het project gaat, maar ook over de mensen die het project en de gemeenschap vormen. Vervolgens betrad Josepha Haden-Chomphosy, uitvoerend directeur van WordPress, het podium om te praten over de geest van WordPress en Matt voor te stellen.

Hier zijn enkele van de onderwerpen die werden behandeld in de Staat van het Woord door Matt en anderen:

WordPress community-evenementen maken een comeback

Zoals Rocío al zei, draait WordPress heel erg om mensen, en community meetups en WordCamp conferenties spelen een grote rol bij het vormgeven van het project. Tijdens Covid vielen meetups stil, maar ze maken een comeback in 2023, met een grote toename in het aantal organisatoren en evenementen. Dit jaar waren er 70 WordCamps in 33 landen en meer dan 3300 bijeenkomsten!

Image State Of The Word 2023: Wordpress Mijlpalen Vieren, Kijken Naar Een Innovatieve Toekomst 5

Omdat evenementen zo belangrijk zijn voor WordPress, is er een mooie en handige nieuwe site gelanceerd die alle meetups verzamelt. Ga naar https://events.wordpress.org/ om een evenement bij jou in de buurt te vinden.

Image 1 State Of The Word 2023: Wordpress Mijlpalen Vieren, Kijken Naar Een Innovatieve Toekomst 6

WordPress Speelplaats

Zoals je misschien al hebt gezien, is er onlangs een Preview-knop voor plugins in de repo uitgerold, zodat gebruikers plugins direct kunnen ervaren voordat ze ze op hun eigen site installeren. Deze functie maakt gebruik van een zeer innovatief project genaamd de WordPress Playground, die een echte WP installatie in je browser uitvoert! De Playground wordt steeds beter en er zijn enkele nieuwe functies aangekondigd, waaronder:

  • De mogelijkheid om je WP instantie op te slaan, zelfs als je de pagina vernieuwt
  • Meer PHP extensies laden zoals libxml
  • Synchroniseer lokale instellingen inclusief codewijzigingen met Playground om te testen
  • Een nieuwe WordPress pull request previewer om nieuwe WP functies te testen die in bèta zijn

Lees hier meer over het project: https://developer.wordpress.org/playground/

Verbeterde prestaties WP

Matías Ventura vertelde over de grote verbeteringen die zijn doorgevoerd op het gebied van editorprestaties, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Het WordPress Performance team heeft geweldig werk verricht om WP sneller te maken, en wij bij Elementor zijn trotse sponsors van dat team. Snellere WordPress betekent snellere Elementor en een sneller web voor iedereen.

Nieuwe interactiviteit API

De Interactivity API is een zeer innovatief nieuw project dat de snelle, applicatie-achtige laadervaring van ontkoppelde en headless architecturen naar WordPress brengt. Je kunt een demo bekijken op https://wpmovies.dev/

Image 2 State Of The Word 2023: Wordpress Mijlpalen Vieren, Kijken Naar Een Innovatieve Toekomst 7

Wil je een kijkje nemen? Bekijk de code van die site hier. Test het hier.

Grotere aanpasbaarheid aan WP Admin

De WP Admin krijgt eindelijk niet alleen een facelift, maar ook meer aanpasbaarheid. Met deze geplande updates kan de WP Admin-ervaring verschillende weergaven van hoofdpagina’s presenteren, zoals het tonen van inhoud als een lijst, Kanban of Galerij. In combinatie met een grotere ontwerpflexibiliteit betekent dit dat de Admin beter kan worden afgestemd op de behoeften van elke website. “Dit betekent dat elke WordPress site uniek kan zijn, maar toch vertrouwd voor iedereen,” zei Matías. Dit is een belangrijk punt, want een van de voordelen van WordPress sites is dat ze kunnen worden begrepen door iedereen die WordPress begrijpt, dus dat behouden en toch unieke kwaliteiten toevoegen kan heel waardevol zijn. Ik denk dat dit een enorm belangrijk project is, omdat de UX in de WP Admin op dit moment niet is afgestemd op de verwachtingen van de moderne web- en jongere app-gebruikers. Dit kan WP hopelijk aantrekkelijker maken voor nieuwe gebruikers en ook de retentie verhogen.

Bekijk Matías’ WP Admin demo hier.

Project voor gegevensbevrijding

Matt kondigde een project aan dat hoge prioriteit lijkt te hebben: het Data Liberation project. Er worden tools en gidsen gemaakt om gebruikers van andere platforms te helpen hun inhoud eenvoudig te migreren naar WordPress. Veel producten maken het erg moeilijk, zo niet bijna onmogelijk, om hun inhoud van hun platform te migreren. Het Data Liberation project draagt bij aan een meer open web waar mensen de vrijheid hebben om hun favoriete tools te kiezen. Elk “project” krijgt zijn eigen Slack-kanaal en Github-repository. Ondanks de huidige plugin repo achterstand van 79 dagen, zullen deze projecten binnen een dag worden beoordeeld en Matt moedigt mensen aan om eraan bij te dragen.

AI-experimenten

Wat is tegenwoordig een presentatie zonder wat over AI te praten? En Matt stelde niet teleur, met een heel gave demo waarin Playground Blueprints werden gebruikt om een site te maken die voldoet aan specifieke behoeften die in een AI-prompt waren vastgelegd. Wauw. Bekijk dit deel van de presentatie hier.

Image 3 State Of The Word 2023: Wordpress Mijlpalen Vieren, Kijken Naar Een Innovatieve Toekomst 8

WordCamp VS data en locatie aangekondigd

WordCamp US vindt plaats in Portland Oregon op 17-20 september. Dit is de eerste keer dat een grote regionale WordCamp niet in het weekend plaatsvindt en dat is een geweldige ontwikkeling! Het wordt tijd dat WordCamps stoppen met te doen alsof we allemaal hobbyisten zijn met andere banen doordeweeks die alleen in het weekend conferenties kunnen bijwonen. Portland klinkt ook als een wilde en fantastische plaats, dus dat is nog een bonus.

Alles samenvattend

Het bijwonen van de State of the Word was een geweldige ervaring, omdat het een kans was om Matt zijn visie voor de toekomst van WordPress te horen uiteenzetten te midden van andere gepassioneerde leden van de WordPress gemeenschap. Inzicht krijgen in de volgende stadia van het WordPress project laat zien dat de toekomst zonnig is. Met de roadmap die aandacht besteedt aan gebieden die dat nodig hebben, zoals de WP Admin ervaring en de prestaties van de backend en frontend, zal WordPress zeker een aantrekkelijke keuze blijven voor mensen die op zoek zijn naar de ideale websitetool. De gemeenschap blijft de drijvende kracht achter het project en met een heropleving van meetups en evenementen na Covid helpen de mensen van WordPress om de basis te leggen voor de toekomst van het CMS.

Ik ben dankbaar dat we de kans hebben gekregen om dit toonaangevende evenement bij te wonen en ik kan niet wachten om te zien wat er in het verschiet ligt voor ons favoriete Open Source CMS.

Image 4 State Of The Word 2023: Wordpress Mijlpalen Vieren, Kijken Naar Een Innovatieve Toekomst 9

Bekijk de volledige keynote hier: