We hebben allemaal de grote hype rond NFT’s gezien het afgelopen jaar. Van grote bedrijven als McDonald’s en NIKE tot beroemdheden als Snoop Dogg en Paris Hilton, de NFT-scene is steeds meer mainstream geworden – en dus ook steeds onvermijdelijker.

NFT’s kunnen verwarrend of intimiderend lijken, met gedachten als “wat zijn ze nou precies”, “waarom worden ze voor zoveel verkocht” en “waarom is iedereen zo geobsedeerd met die dingen?” Ik snap je en ik was niet lang geleden in hetzelfde schuitje, maar maak je geen zorgen – in dit artikel ga ik proberen om het zo simpel mogelijk uit te leggen zodat je snapt hoe ze werken en hoe we ze kunnen gebruiken als webdesigners en webcreators.

Deze nieuwe manier om digitale assets te verkopen, of het nou kunst, afbeeldingen of video’s zijn, geeft ongekende macht aan contentmakers en biedt nieuwe kansen om geld te verdienen met onze kunst, ons werk aan een groter publiek te laten zien, en simpelweg – deel te nemen aan de toekomst van het web.

NFT’s gaan nergens heen, dus jij moet ook blijven zitten en laten we eens kijken naar de details van hoe ze werken en hoe je ze praktisch kunt gebruiken.

Wat zijn NFT’s?

Laten we beginnen met de basics. NFT staat voor “Non-Fungible Token.”

Simpel gezegd, het is een unieke digitale registratie, opgeslagen op de blockchain (vooral Ethereum), die het bewijs van eigendom levert van een specifieke digitale asset. Dit kan eigendom van alles zijn, zoals een jpg, een video, een audiobestand, of eigenlijk elk ander type digitaal bestand.

Enkele populaire voorbeelden zijn de NBA, die NFT’s van videoclips van basketbalwedstrijden verkoopt. Of de digitale kunstenaar Beeple die beroemd werd door zijn kunst te verkopen voor 69 miljoen dollar op een veiling.

Ik weet wat je denkt – maar waar komt de waarde vandaan?

Nou, het belangrijkste aan NFT’s is dat ze niet gekopieerd kunnen worden. Dit betekent dat er een beperkt aantal van elke token/asset kan bestaan. Als jij de NFT bezit, ben jij de eigenaar van de officiële versie van wat je dan ook bezit.

Dat betekent dat wij (de markt) nu een waarde kunnen toekennen aan dat item. Voor NFT’s was er geen manier om concreet te bewijzen dat je de eigenaar was van een digitale asset, dus de asset had eigenlijk geen manier om gewaardeerd te worden. Neem Beeple bijvoorbeeld. Voordat hij in NFT’s stapte, verkocht hij zijn kunst voor maximaal 100 dollar voor een print. Nu kon hij het echte originele digitale werk verkopen voor wat de markt er maar voor wilde betalen – wat een waanzinnige 69 miljoen dollar bleek te zijn!

Natuurlijk kan iedereen de afbeelding die Beeple verkocht downloaden, en hoewel het bezitten van de NFT geen auteursrechten op het werk geeft, heeft de eigenaar nu definitief bewijs dat hij het origineel bezit. Met dat in gedachten, zijn er meerdere redenen waarom mensen NFT’s kopen:

  • Als investering. Het schaarse aspect van NFT’s heeft ervoor gezorgd dat ze verzamelobjecten zijn geworden, en historisch gezien stijgt hun waarde na de eerste verkoop. Net als bij het kopen van een kunstwerk als investering, hopen en verwachten mensen dat de waarde van hun NFT zal stijgen.
  • Voor een bepaald nut of toegang. Bijvoorbeeld, sommige NFT’s worden verkocht als onderdeel van een collectie met exclusieve toegang tot een community. Door een NFT uit de collectie te kopen, krijg je toegang tot de community. NFT’s kunnen ook toegang geven tot echte evenementen en items. Een voorbeeld dat ik moet delen omdat ze een van mijn favoriete bands zijn, is Kings of Leon, die vorig jaar hun album als NFT uitbrachten. Iedereen die het kocht, kreeg toegang tot speciale voordelen, zoals vinyl in beperkte oplage of toekomstige concertkaartjes.
  • Mensen waarderen de kunst oprecht. Sommige mensen waarderen gewoon kwaliteitskunst die hen aanspreekt. Als je NFT-kunst koopt, bezit je nu een kunstwerk en kun je het zelfs in het echt tonen via digitale schermen.

NFT in Webdesign

Dus, we hebben vastgesteld dat NFT’s een nieuwe manier zijn om digitale assets te kopen en verkopen. Dit verandert het spel compleet voor digitale kunstenaars, want dit is iets dat nog nooit eerder is gedaan. NFT’s markeren de eerste keer dat digitale creaties, zoals websites, logo’s, grafische kunst, illustraties, 3D-modellen en animaties daadwerkelijk online kunnen worden verkocht.

Het is ook toevallig enorm trendy en heeft een enorme buzz gecreëerd rond digitale kunst in het algemeen. De NFT-markt, die voornamelijk bestaat uit de verkoop van een soort digitale kunst, bereikte in 2021 een duizelingwekkende $22 miljard, tegen slechts $100 miljoen in 2020! Dit betekent dat digitale creators en webdesigners in de perfecte positie zijn om gebruik te maken van deze nieuwe technologie om geld te verdienen en werk te verspreiden onder nieuwe doelgroepen over de hele wereld.

In principe kan elke digitale kunst als NFT worden verkocht. Meestal ziet dit eruit als het verkopen van een soort kunstwerk zoals illustraties of animaties. Bijvoorbeeld:

Bovenop de standaardverkoop van unieke digitale kunst zijn er ook webdesigners zoals Marko van Hipinspire die NFT’s verkoopt van volledige websites die hij eerder voor klanten heeft ontworpen. Je kunt zelfs kleuren als NFT’s kopen. De mogelijkheden zijn echt eindeloos.

Hoe NFT’s te gebruiken als Webcreator

Dus, we weten wat NFT’s zijn en hoe ze de wereld van webdesign beïnvloeden, maar hoe kunnen webcreators ze precies gebruiken?

Webcreators hebben meerdere manieren om in te springen op de NFT-hype. Je kunt deze nieuwe technologie vooral gebruiken om geld te verdienen door NFT’s te verkopen of ze voor anderen te maken, maar je kunt het ook simpelweg gebruiken om je publiek te laten groeien en meer fans te bereiken. Hieronder staan enkele van de belangrijkste manieren om NFT’s te gebruiken als webcreator.

Verkoop je werk als NFT

De eerste en meest voor de hand liggende optie is om je eigen digitale creaties als NFT’s te verkopen. Als webcreators produceren we dagelijks digitale assets zoals websites, logo’s, grafische kunst, illustraties, animaties en meer. Nu hebben we met NFT’s de optie om deze goederen te verkopen aan iedereen die ze wil kopen en eigenaar wil worden van het originele digitale bestand. Dit is een gloednieuwe inkomstenstroom en er is zelfs een optie om royalty’s te verdienen op toekomstige verkopen.

De standaardmanier waarop het werkt is dat wanneer je een NFT te koop aanbiedt, je ofwel een vaste prijs kunt instellen of het kunt veilen, waardoor je fans kunnen vechten en beslissen hoeveel ze ervoor willen betalen. Dit verandert het spel en kan resulteren in grote uitbetalingen, zoals we zagen bij Beeple.

Bovendien is er, naast het geld dat je verdient met de eerste aanbieding, een optie om royalty’s te verdienen elke keer dat die NFT (jouw werk) in de toekomst wordt verhandeld/verkocht. Stel je voor, je zou een NFT kunnen verkopen voor 1000 piek. Dan, laten we zeggen dat de nieuwe eigenaar diezelfde NFT later verkoopt voor 10 ruggen, dan zou jij tot 10% kunnen cashen, wat nog eens een duizend euro zou zijn. Let op, je bepaalt het royaltypercentage vóór de eerste verkoop.

Bied NFT-creatie en promotiediensten aan je klanten aan

De andere optie die je hebt om met deze technologie poen te verdienen, is NFT-creatiediensten aan klanten aanbieden. Er zijn veel redenen voor bedrijven en merken om NFT’s te gebruiken. Meedoen aan deze hippe nieuwe technologie kan hen helpen hun merkbekendheid te vergroten, de betrokkenheid van hun klanten te boosten en nieuwe inkomstenstromen toe te voegen.

Stel nu dat je een webdesigner bent die websites voor klanten maakt, dan zou je een compleet nieuwe servicelijn kunnen aanbieden om NFT’s te maken en een portfoliosite te bouwen om ze te promoten. Je hoeft het alleen maar te weten aan te bieden! Dit helpt niet alleen je klanten, maar het helpt jou ook om jezelf te positioneren als iemand die up-to-date is met de nieuwste technologie en trends op het internet.

Bovendien zou je je kunnen aanmelden bij platforms zoals Fiverr en aanbiedingen maken voor NFT-ontwerp of NFT website-creatiediensten.

Vergroot je publiek en volgers

Als geld niet je grootste zorg is of je sceptisch bent over hoeveel je daadwerkelijk zult verdienen — op z’n minst is het delen van je werk als NFT een geweldige manier om je werk op de nieuwste, hipste manier de wereld in te krijgen.

Er zijn duizenden mensen over de hele wereld die geïnteresseerd zijn in het kopen van NFT’s om een aantal van de hierboven genoemde redenen, zoals voor de investeringsmogelijkheid of voor bepaalde toegang/nut. Hoewel deze doelgroep misschien niet per se geïnteresseerd is in kunst/design, kunnen ze aan je werk worden blootgesteld simpelweg omdat het nu NFT’s zijn. Het simpele feit dat je je werk als NFT aanbiedt, kan je helpen nieuwe doelgroepen over de hele wereld te bereiken, je volgers te laten groeien en jezelf bloot te stellen aan potentiële klanten.

Hoe maak je een NFT

Als je een beetje bekend bent met cryptovaluta’s, zal het proces van het maken van een NFT (ook wel ‘minten’ genoemd) heel simpel zijn. En zo niet, geen zorgen – het is niet ingewikkeld, je moet alleen weten wat je moet doen, en daarom zijn we hier. Er zijn 5 basisstappen om je NFT te koop aan te bieden:

1. Maak een Crypto Wallet

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat NFT’s op de blockchain werken en daarom moet je een crypto wallet hebben om NFT’s over te dragen en op te slaan, en ze te kopen/verkopen.

Als je een simpele Google-zoekopdracht doet, vind je talloze wallets om uit te kiezen, maar enkele van de populairste wallets zijn MetaMask en Coinbase Wallet. Kies gewoon de wallet van jouw keuze, download hem en stel ‘m in.

2. Vul je Crypto Wallet

Wanneer je je digitale werk omzet in een NFT, registreer je in feite een transactie op de blockchain, waarvoor het netwerk wat werk moet doen, wat jou geld kost. Deze kleine vergoeding wordt een ‘gas fee’ genoemd.

Om er zeker van te zijn dat je deze vergoeding kunt betalen en je NFT kunt minten, moet je genoeg cryptocurrency op je account hebben om de kosten te dekken. Je zult wat Ethereum moeten kopen (of welke crypto je ook van plan bent te gebruiken), wat je gemakkelijk binnen MetaMask of Coinbase Wallet kunt doen.

Let op dat gas fees geen vast bedrag zijn en afhankelijk zijn van de prijs die het netwerk op dat moment rekent. Gemiddeld kun je verwachten dat je ongeveer $50-150 betaalt om elke NFT te minten.

3. Kies een NFT Marktplaats

Om daadwerkelijk een NFT te maken en mensen in staat te stellen deze te kopen, moet je een NFT-marktplaats gebruiken. Er zijn veel marktplaatsen om uit te kiezen, waaronder Rarible, OpenSea, Mintable, KnownOrigin, en SuperRare. OpenSea is de populairste, dus we zullen die voor de rest van deze walkthrough gebruiken.

OpenSea homepage NFT 101: Een beginnersgids voor webcreators 1
OpenSea – NFT Marktplaats

4. Verbind je Crypto Wallet met de NFT Marktplaats

Wanneer je op ‘creëren’ klikt op OpenSea, zal het automatisch vragen om je wallet te verbinden. Klik simpelweg op de wallet die je hebt gemaakt om deze te verbinden met de marktplaats en volg de instructies.

OpenSea connect wallet NFT 101: Een beginnersgids voor webcreators 2

5. Mint je NFT(‘s)

Zodra je een wallet hebt ingesteld, er geld op hebt gezet en ‘m hebt gekoppeld aan de marketplace van je keuze, is het echt super makkelijk om de instructies op de marketplace te volgen en je eigen NFT te maken.

Het belangrijkste is dat je het bestand van je werk (foto, video, etc.) moet uploaden en de verkoopvoorwaarden moet kiezen. Bijvoorbeeld:

  • Gaat-ie voor een vaste prijs of op een veiling?
  • Hoe lang blijft-ie te koop?
  • Krijg je royalty’s voor elke toekomstige verkoop?

Milieu-impact van NFT’s en oplossingen

Het is belangrijk om te weten dat NFT’s, en crypto’s in het algemeen, onder de loep worden genomen vanwege hun impact op het milieu. Zoals eerder gezegd, als je een NFT mint, leg je een transactie vast op de blockchain. Op het Ethereum-netwerk vergen deze blockchain-transacties een boel rekenkracht om afgerond te worden, wat een hoop energie kost. Er wordt geschat dat één transactie op het Ethereum-netwerk dezelfde CO2-uitstoot heeft als 299.362 VISA-transacties of 22.512 uur YouTube kijken.

Sommigen zeggen misschien dat NFT’s niet direct verantwoordelijk zijn voor dit energieverbruik omdat de blockchain-transacties toch wel zouden plaatsvinden voor andere soorten transacties, maar we moeten zeker bewust zijn van onze impact bij het gebruik van deze technologie zodat we betere keuzes kunnen maken. Veel digitale artiesten komen zelf in actie om bewustzijn te creëren en de impact van het gebruik van NFT’s te verminderen.

Ethereum zegt dat ze aan oplossingen werken om het energieverbruik op hun netwerk drastisch te verminderen, maar er is geen specifieke tijdlijn voor wanneer dit gaat gebeuren. Voor nu zijn er opties om alternatieve blockchains te gebruiken, zoals Solana, Algorand, Cardano, en Tezos, die minder energie verbruiken dan Ethereum. NFT’s kunnen worden gekocht en verkocht met deze verschillende blockchains op meerdere marktplaatsen, zoals Solsea, Solanart, en Rarible.

Hoe je je NFT’s promoot

Gefeliciteerd! Je snapt nu wat een NFT is, waarom het goed voor je kan zijn, en hoe je er eentje maakt. Nu is het tijd om een landingspagina op te zetten om je NFT’s te promoten en zoveel mogelijk aandacht te krijgen.

Bijna elke NFT of collectie NFT’s die je vindt heeft een website of landingspagina om de projectdetails goed uit te leggen aan potentiële kopers. Dit fungeert als een plek waar je de portfolio van beschikbare NFT-ontwerpen kunt bekijken, het verhaal achter het werk of de makers kunt leren kennen, en in het algemeen meer te weten kunt komen over het project en toekomstplannen.

Deze websites zijn vaak super creatief en gebruiken trendy designstijlen. Hier zijn een paar coole voorbeelden om te checken en inspiratie op te doen: Robotos, Dippies, en Coolman’s Universe.

Dippies NFT landing page NFT 101: Een beginnersgids voor webcreators 3
Voorbeeld van een NFT-landingspagina, Dippies

Begin met Elementor’s nieuwe landingspagina-ontwerpen

Ik weet zeker dat je nu super enthousiast en ongeduldig bent om je eerste NFT zo snel mogelijk te lanceren. Dus ik heb goed nieuws! Elementor heeft net 4 nieuwe NFT-landingspagina-ontwerpen gelanceerd om je te helpen snel je NFT webpage te lanceren.

Tip: je kunt deze ontwerpen meteen gebruiken vanuit de Landing Page Builder in Elementor. Voor een volledige uitleg over het gebruik van de builder en Landing Page Library, check deze YouTube-video.

Elke landingspagina is een unieke creatie, volledig uitgerust met de nodige secties, coole effecten animaties, en zelfs creatieve teksten om je wat inspiratie te geven. Deze pagina’s bieden het perfecte startpunt om een website te maken die je NFT-creaties, je verhaal en je roadmap laat zien.

Neem een kijkje en kies degene die bij je past!

Cosmic Neighbors NFT

Cosmic Neighbors NFT NFT 101: Een beginnersgids voor webcreators 4


Dot NFT

DOT NFT NFT 101: Een beginnersgids voor webcreators 5

Happy Food Friends NFT

Happy Food Friends NFT NFT 101: Een beginnersgids voor webcreators 6

Ladydog Club NFT

Ladydog Club NFT NFT 101: Een beginnersgids voor webcreators 7

Voeg een nieuwe inkomstenbron toe, bereik nieuwe doelgroepen

NFT’s zijn een nieuwe manier om digitale assets online te kopen en verkopen, en bieden veel kansen voor ons webmakers. Van het toevoegen van nieuwe inkomstenstromen door je eigen werk te verkopen of NFT’s te maken voor klanten, tot het bereiken van nieuw publiek over de hele wereld, deze technologie mag je echt niet over het hoofd zien. Zolang je snapt hoe ze werken en hoe je ze maakt, zijn de mogelijkheden echt eindeloos. Wie weet word jij wel de volgende NFT-miljonair.