Een URL, of Uniform Resource Locator, is het unieke adres van elke pagina, afbeelding en bestand op internet. Zie het als het digitale adres van je website, dat bezoekers en zoekmachines naar de juiste inhoud leidt. Begrijpen hoe URL’s werken en best practices volgen voor hun structuur is niet alleen essentieel om je website gemakkelijk navigeerbaar te maken, maar speelt ook een belangrijke rol bij zoekmachineoptimalisatie (SEO).

In deze handleiding gaan we dieper in op de samenstelling van een URL, de regels die je moet volgen en hoe je URL’s kunt maken die zowel de gebruikerservaring (UX) als de positie in zoekmachines verbeteren.

URL-structuur begrijpen

Hier beschrijven we de anatomie van een URL. Zie dit gedeelte als de blauwdruk voor elk goed gevormd webadres.

Het protocol

Elke URL begint met een protocol, de meest voorkomende is:

  1. HTTP (Hypertext Transfer Protocol): Het standaardprotocol voor onversleutelde webcommunicatie. Het is essentieel voor basiswebbrowsing, maar biedt beperkte beveiliging.
  2. HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure): Deze verbeterde versie van HTTP voegt een versleutelingslaag (SSL/TLS) toe om gegevens te beschermen die worden verzonden tussen je website en de browsers van gebruikers. HTTPS is vooral cruciaal voor websites die gevoelige gegevens verwerken, zoals logins, betalingen of persoonlijke informatie.

Waarom HTTPS belangrijk is

  1. Beveiliging: HTTPS beschermt tegen afluisteren en knoeien met gegevens, zodat de informatie van gebruikers privé blijft.
  2. SEO: Zoekmachines zoals Google geven websites met HTTPS-beveiliging een betere ranking, omdat ze erkennen dat ze zich inzetten voor de veiligheid van gebruikers.
  3. Vertrouwen van de gebruiker: Het zien van “HTTPS” en het hangslotpictogram in hun browser wekt meer vertrouwen op bij bezoekers.
  4. Prestaties: Moderne webtechnologieën zoals HTTP/2 vereisen vaak HTTPS, wat leidt tot potentiële snelheidsvoordelen.

Standaard HTTPS: Elementor Hosting ontzorgt je bij het instellen van HTTPS. Elke website die op hun platform wordt gehost, ontvangt automatisch een gratis SSL-certificaat (ter waarde van 60 dollar) en heeft HTTPS standaard ingeschakeld. Dit betekent dat je verbeterde beveiliging en SEO-voordelen krijgt zonder dat je technische configuratie nodig hebt.

De domeinnaam

Je domeinnaam is de unieke identificatie voor je website, zoals de straatnaam in het adres van je website. Hij bestaat meestal uit twee delen:

  1. Domein op het tweede niveau (SLD): Dit is de hoofdnaam die je kiest en die vaak het doel van je merk of website weergeeft (bijvoorbeeld “elementor” in “elementor.com”).
  2. Top-level domein (TLD): Dit verwijst naar de extensie aan het einde (bijv. .com, .org, .net, enz.). Er zijn veel TLD’s beschikbaar, sommige generiek, sommige landspecifiek en andere nichegericht.

Soorten domeinen

Hier zijn een paar voorbeelden om de verscheidenheid aan domeinnamen te illustreren:

  1. Algemene TLD’s:.com, .net, .org
  2. Landcode-TLD’s (ccTLD’s):.uk, .ca, .au
  3. Nieuwe en gesponsorde TLD’s:.blog, .photography, .xyz

Het juiste domein voor jou kiezen

  • Relevantie: Stem je domein af op de focus van je merk of website.
  • Onthoudbaarheid: Het moet gemakkelijk te onthouden en te spellen zijn.
  • Beschikbaarheid: Controleer of je gewenste domeinnaam nog beschikbaar is.
  • TLD-overwegingen:.com is vaak een veilige keuze, maar andere TLD’s kunnen werken als ze relevant zijn voor je niche.

Het pad

Het pad in een URL geeft de specifieke locatie aan van een pagina, bestand of bron binnen de mappenstructuur van je website. Het volgt de domeinnaam en gebruikt forward slashes (/) om directories en subdirectories van elkaar te scheiden.

Voorbeeld

In de URL https://www.elementor.com/blog/url-structure/ is het pad /blog/url-structure/. Dit duidt waarschijnlijk op een blogpost met de titel “URL Structure” (URL-structuur) binnen de sectie “Blog” van de Elementor website.

Bestandspaden en mappen begrijpen

Zie je website als een archiefkast:

  • Mappen: De mappen binnen de kast.
  • Submappen: Mappen binnen andere mappen, waardoor een hiërarchie ontstaat.
  • Bestanden: De individuele documenten (pagina’s, afbeeldingen, enz.) binnen mappen.

Hoe het pad de navigatie en organisatie beïnvloedt

  1. Gebruiksvriendelijke navigatie: Een goed gestructureerd pad creëert een logische stroom binnen je website, waardoor bezoekers gemakkelijker kunnen vinden wat ze nodig hebben.
  2. SEO-signalen: Duidelijke paden kunnen zoekmachines helpen om de hiërarchie en de organisatie van de inhoud van je website te begrijpen, waardoor de zoekresultaten verbeteren.

Vraag Parameters

Query parameters zijn toevoegingen aan een URL die vaak worden gebruikt om specifieke informatie of instructies door te geven aan een website. Ze beginnen met een vraagteken (?) en worden geleverd in key-value paren gescheiden door ampersands (&).

Voorbeeld

https://www.elementor.com/search?q=URL+best+practices&category=seo

In dit voorbeeld:

  • q is een parameter die de zoekopdracht weergeeft (“URL best practices”).
  • categorie is een parameter die de inhoudscategorie (“SEO”) specificeert.

Hoe queryparameters worden gebruikt

  1. Filteren en sorteren: Verfijn productlijsten of blogarchieven dynamisch op basis van gebruikersselecties (bijv. maat, kleur, prijsklasse).
  2. Zoeken: Geef de zoektermen van een gebruiker door aan de zoekmachine van de website.
  3. Paginering: Geef het huidige paginanummer in een serie aan (bijv. page=2).
  4. Volgen: Voeg campagne-trackingcodes toe om verkeersbronnen te controleren (vaak verborgen voor de gebruiker).

Query Parameters en SEO: Mogelijke overwegingen

  1. Dubbele inhoud: Overmatig gebruik van queryparameters kan leiden tot meerdere URL-variaties die verwijzen naar dezelfde of zeer vergelijkbare inhoud. Dit kan leiden tot verwarring bij zoekmachines.
  2. Crawling: Zoekmachines indexeren mogelijk niet elke mogelijke parametercombinatie, waardoor de vindbaarheid van bepaalde inhoud op je website mogelijk wordt beperkt.

Fragmenten

Fragmenten fungeren als ankers binnen een webpagina. Ze beginnen met een hashteken (#) en identificeren een specifieke sectie op een pagina. Als je op een link met een fragment klikt, springt de browser naar die specifieke sectie.

Voorbeeld

https://www.elementor.com/about-us#team-section

In dit voorbeeld zou het fragment #team-section de gebruiker waarschijnlijk leiden naar het gedeelte “Team” van de pagina “Over ons”.

Hoe fragmenten worden gebruikt

  1. Navigatie op de pagina: Maak inhoudsopgave-links of “spring naar” navigatie voor lange pagina’s.
  2. Scrollpositie behouden: Laat gebruikers terugkeren naar een specifieke plek op een pagina nadat ze zijn ververst of weg zijn genavigeerd.

Fragmenten en SEO

Het is belangrijk om te weten dat zoekmachines over het algemeen het deel van een URL na het fragment-symbool negeren. Ze richten zich voornamelijk op de basis URL bij het indexeren van inhoud.

URL Syntax – De regels die je moet volgen

Hoewel er enige flexibiliteit is in hoe URL’s worden opgebouwd, zijn er specifieke regels die moeten worden gevolgd om ervoor te zorgen dat ze correct werken in browsers en worden begrepen door zoekmachines. Dit is de uitsplitsing:

Toegestane tekens

Onvoorbehouden personages

Deze kunnen vrij worden gebruikt in URL’s.

  1. Letters: A-Z, a-z
  2. Cijfers: 0-9
  3. Speciale tekens: – . _ ~

Gereserveerde tekens

Hebben een speciale betekenis binnen URL’s (/, ?, #, etc.). Als je ze moet gebruiken als onderdeel van je pagina- of bestandsnamen, moeten ze worden gecodeerd.

Percentage-codering

Percentage codering is een mechanisme om gereserveerde tekens weer te geven. Hierbij wordt een gereserveerd teken vervangen door een procentteken (%) gevolgd door de tweecijferige hexadecimale code van het teken.

Voorbeeld

Een spatie gecodeerd wordt %20.

Wanneer percentage-codering gebeurt

  1. De meeste webservers en browsers verwerken de codering automatisch als er spaties of speciale tekens worden gebruikt in bestandsnamen of in URL’s die zijn aangemaakt via websitebouwers.
  2. Het kan nodig zijn om tekens handmatig te coderen als je URL’s vanaf nul opbouwt.

Gevoeligheid voor hoofdletters en kleine letters

Technisch gezien kunnen URL’s hoofdlettergevoelig zijn. Dit betekent dat Elementor.com en Elementor.com op verschillende plaatsen kunnen staan. Het wordt echter algemeen beschouwd als best practice om:

  1. Gebruik kleine letters: Bevordert consistentie en voorkomt verwarring.
  2. Behandel URL’s als hoofdlettergevoelig op je server: Zorg ervoor dat je webserver correct omgaat met variaties in hoofdletters, vooral voor bestanden.

Extra Syntax overwegingen

  1. URL-lengte: Hoewel er geen harde technische limiet is, kunnen browsers en servers beperkingen hebben op hoe lang een URL mag zijn.
  2. Beste werkwijze: Houd URL’s zo beknopt mogelijk en toch beschrijvend. Dit verbetert zowel de leesbaarheid als de kans dat ze correct worden gedeeld en geïndexeerd.

Underscores of koppeltekens?

Beide zijn technisch toegestaan in URL’s.

  1. Koppeltekens (-) hebben over het algemeen de voorkeur: Zoekmachines behandelen koppeltekens als woordscheidingstekens, waardoor ze de inhoud van je URL’s beter begrijpen. Underscores kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden als deel van een enkel woord.

Soorten URL’s

Absolute versus relatieve URL’s

Absolute URL’s

Bevatten het volledige pad naar een bron, inclusief het protocol, de domeinnaam en een pad- of bestandsnaam (bijvoorbeeld https://www.elementor.com/blog/hello-world/). Ze specificeren de exacte locatie op het web.

Relatieve URL’s

Geef alleen het pad relatief ten opzichte van de huidige pagina op (bijvoorbeeld /blog/hello-world/). Ze zijn afhankelijk van de basis URL van de pagina waar ze op staan.

Wanneer te gebruiken

Absolute URL’s

  1. Linken naar externe websites.
  2. Ervoor zorgen dat links altijd naar de juiste locatie verwijzen, zelfs als de websitestructuur verandert.

Relatieve URL’s

  1. Linken tussen pagina’s binnen je eigen website.
  2. Mogelijk de laadsnelheid van pagina’s verbeteren (omdat de browser domeininformatie niet opnieuw hoeft op te lossen).

Statische versus dynamische URL’s

  • Statische URL’s: Komen rechtstreeks overeen met een fysiek bestand op de webserver (bijvoorbeeld https://www.example.com/about.html). Ze hebben een vaste structuur.
  • Dynamische URL’s worden on the fly gegenereerd door de webserver, vaak met behulp van query parameters (bijvoorbeeld https://www.shop.com/products?category=shoes&size=10). Hun structuur kan veranderen op basis van gebruikersinvoer of database-inhoud.

SEO overwegingen voor dynamische URL’s

  1. Duidelijkheid: Zorg ervoor dat dynamische URL’s beschrijvend zijn en vermijd indien mogelijk al te complexe parameterstructuren.
  2. Canonicalisatie: Gebruik canonieke URL’s om de voorkeursversie van een pagina aan te geven wanneer meerdere URL-varianten naar dezelfde inhoud kunnen leiden.
  3. Crawlabiliteit: Zorg ervoor dat zoekmachines je dynamische URL’s kunnen begrijpen en volgen.

URL Best Practices voor UX en SEO

Het maken van goed gestructureerde URL’s maakt je website niet alleen gebruiksvriendelijker, maar beïnvloedt ook hoe zoekmachines je inhoud waarnemen. Laten we de belangrijkste elementen eens op een rijtje zetten:

Duidelijkheid en leesbaarheid

  1. Beschrijvende woorden: Gebruik trefwoorden die de inhoud van de pagina nauwkeurig weergeven (bijvoorbeeld /wordpress-hosting-guide/ is duidelijker dan /page123.html).
  2. Scheiding: Kies koppeltekens (-) om woorden te scheiden voor een betere leesbaarheid.
  3. Vermijd het opeenstapelen van trefwoorden: Prop er geen onnodige zoekwoorden in; URL’s moeten op een natuurlijke manier vloeien.

Trefwoord Optimalisatie

  1. Relevantie: Neem je doelzoekwoorden weloverwogen op in je URL’s waar ze zinvol zijn.
  2. Positie: Het plaatsen van zoekwoorden dichter bij het begin van de URL kan iets meer gewicht in de schaal leggen.
  3. Overdrijf het niet: Concentreer je op een primair trefwoord of zinsdeel per URL.

Praktische lengte-overwegingen

  1. Beknoptheid: Streef naar URL’s die gebruikers gemakkelijk kunnen lezen, onthouden en delen.
  2. Balans: Wees beschrijvend maar vermijd te lange URL’s.
  3. Geen onnodige woorden: Verwijder opvulwoorden zoals “de”, “en”, enz. als ze geen betekenis toevoegen.

Hiërarchische structuur

Een goed georganiseerde URL-structuur weerspiegelt de organisatie van de inhoud van je website. Zie het als een logisch archiefsysteem.

Voorbeeld

https://www.gardeningtips.com/flowers/annuals/planting-guide/

  1. bloemen: Categorie
  2. eenjarigen: Subcategorie
  3. plantengids: Specifieke pagina

Voordelen voor UX en SEO

  1. Verbeterde navigatie: Gebruikers kunnen gemakkelijk zien waar ze zich op je site bevinden en wat de relatie tussen pagina’s is.
  2. Broodkruimels: Hiërarchische URL’s maken het maken van duidelijke broodkruimelnavigatie eenvoudiger.
  3. SEO signalen: Zoekmachines kunnen de context en actuele relaties van je inhoud beter begrijpen.

Consistentie

Consistentie in de opmaak van je URL’s is goed voor zowel gebruikers als zoekmachines. Dit is waarom het belangrijk is:

  1. Verwachtingen van gebruikers: Voorspelbare URL-patronen maken je site makkelijker te navigeren en wekken vertrouwen bij je gebruikers.
  2. Verwarring voorkomen: Het lukraak veranderen van URL-structuren kan bestaande links verbreken en frustratie veroorzaken als gebruikers pagina’s hebben gebookmarked.
  3. SEO-voordelen: Zoekmachines geven de voorkeur aan websites met consistente URL-patronen, omdat dit blijk geeft van organisatie en aandacht voor detail.

Belangrijke gebieden voor consistentie

  1. Hoofdlettergebruik: Kies kleine letters voor URL’s en blijf bij die keuze.
  2. Koppeltekens vs. onderstrepingen: Kies er een en gebruik hem consequent.
  3. Schuine streep: Bepaal of je een schuine streep(/) toevoegt aan het einde van URL’s van mappen en houd je aan de door jou gekozen conventie. (Bijvoorbeeld, /blog/ vs. /blog).

Veranderingen vermijden (indien mogelijk)

URL’s zijn bedoeld als langetermijnadressen voor je inhoud. Ze onnodig veranderen kan negatieve gevolgen hebben:

  1. Gebroken koppelingen: Externe websites, bladwijzers en oude social media shares die naar de oorspronkelijke URL verwijzen, leiden tot 404-fouten.
  2. Verlies van SEO-waarde: Zoekmachines kunnen tijd nodig hebben om de pagina opnieuw te indexeren op het nieuwe adres en alle linkautoriteit die is opgebouwd naar de oude URL moet worden hersteld.

Wanneer URL-veranderingen nodig zijn

Soms kunnen URL-veranderingen niet worden vermeden, zoals:

  1. Herstructurering van de website: Grote veranderingen in de organisatie van je content kunnen URL-aanpassingen rechtvaardigen.
  2. Rebranding: Een nieuwe domeinnaam kan een complete herziening van de URL noodzakelijk maken.
  3. Typos of onhandige URL’s repareren: Het kan de moeite waard zijn om belangrijke fouten in een URL te corrigeren.

301 omleidingen: Je beste vriend

De sleutel tot het minimaliseren van de impact van URL-veranderingen is het gebruik van 301-omleidingen:

  • Hoe ze werken: Een 301 redirect vertelt browsers en zoekmachines dat een pagina permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie. Gebruikers worden automatisch doorgestuurd en het grootste deel van de SEO-waarde van de oorspronkelijke URL wordt doorgegeven.

Soorten omleidingen

  1. Redirects op paginaniveau: Stuur individuele oude URL’s door naar hun nieuwe tegenhangers.
  2. Directory omleidingen: Stuur hele secties van je website door als de structuur is veranderd.

URL’s in de WordPress context

WordPress Permalinks

WordPress biedt flexibele controle over de structuur van je URL’s via de permalink instellingen. Inzicht in deze instellingen is essentieel voor elke WordPress website-eigenaar.

Uitleg over Permalink-instellingen

In je WordPress dashboard onder Instellingen > Permalinks vind je de volgende veelgebruikte opties:

  1. Gewoon: URL’s gebaseerd op post-ID’s, niet gebruikers- of SEO-vriendelijk.
  2. Dag en naam: Bevat de datum en de titel van de post.
  3. Maand en naam: Vergelijkbaar met hierboven, maar dan met de maand.
  4. Numeriek: Er worden numerieke archieven gebruikt in plaats van beschrijvende namen.
  5. Postnaam: De schoonste optie, waarbij alleen de titel van de post of pagina wordt gebruikt. (Over het algemeen aanbevolen voor SEO).
  6. Aangepaste structuur: Geavanceerde optie voor fijnkorrelige controle.

Best Practices voor WordPress Permalinks

  1. Kies beschrijvende structuren: Postnamen of andere structuren met trefwoorden zijn vaak optimaal.
  2. Stel ze vroeg in: Neem beslissingen voordat je veel content maakt om te voorkomen dat je later URL’s moet veranderen.

Omleidingen

Je weet al dat redirects cruciaal zijn als je URL’s moet wijzigen. Hier lees je hoe je ze effectief beheert:

Wanneer 301 vs. 302 Redirects gebruiken?

  • 301 (permanente omleiding): Gebruik dit voor wijzigingen die je op lange termijn wilt behouden. Hiermee geef je aan zoekmachines aan dat de oude pagina weg is en dat de nieuwe pagina de permanente vervanging is.
  • 302 (Tijdelijke omleiding): Dit wordt gebruikt voor situaties waarin de URL-verandering in de toekomst ongedaan kan worden gemaakt, zoals tijdens website-onderhoud of testen.

Extra overwegingen

  1. Externe omleidingen: Voor omleidingen waarbij domeinen buiten je WordPress site betrokken zijn, moet je mogelijk je serverconfiguratie aanpassen (.htaccess voor Apache servers).
  2. Plugins: Gespecialiseerde omleidingsplugins bieden nog meer geavanceerde functies en tools voor bulkomleidingen.

Canonicalisatie

Canonicalisatie verwijst naar het proces van het selecteren van de “voorkeursversie” van een URL wanneer meerdere URL’s mogelijk naar dezelfde inhoud kunnen leiden.

Waarom canonicalisatie belangrijk is

  1. Dubbele inhoud: Zoekmachines kunnen in de war raken als soortgelijke inhoud op meerdere URL’s toegankelijk is. Canonicalisatie geeft aan welke versie het “origineel” is.
  2. Linkeigenschap consolideren: Zorgt ervoor dat backlinks en andere rankingsignalen gericht zijn op de voorkeurs-URL, waardoor het SEO-potentieel wordt gemaximaliseerd.

Veelvoorkomende scenario’s waarvoor canonicalisatie nodig is

  1. WWW vs. niet-WWW: (bijv. https://www.elementor.com en https://elemen tor.com)
  2. HTTPS vs. HTTP: Vooral als beide versies van je website toegankelijk zijn.
  3. Trailing Slash inconsistenties: (bijv. /blog/ vs. /blog)
  4. Parametervariaties: Wanneer queryparameters de volgorde van de inhoud veranderen, maar niet de kerninhoud zelf.
  5. Paginering: Geef in archieven met meerdere pagina’s de canonieke op voor de hoofdpagina/eerstepagina.

Canonieke URL’s instellen

Er zijn twee manieren om canonieke URL’s aan te geven:

  1. Rel=”canonical” Link Tag: Voeg <link rel=”canonical” href=”https://www.elementor.com/preferred-page/” /> binnen de <head> sectie van niet-canonieke pagina’s.
  2. HTTP-header: Minder gebruikelijk, stuur een Link: <https://www.elementor.com/preferred-page/>“; rel=”canonical” header in het antwoord van de webserver.

Conclusie

Inmiddels begrijp je dat URL’s veel meer zijn dan alleen adressen. Ze spelen een belangrijke rol in hoe gebruikers met je website omgaan en hoe zoekmachines je website zien.

Door URL best practices te volgen en de kracht van Elementor en WordPress te benutten, maak je je website klaar voor een verbeterde gebruikerservaring, een betere zichtbaarheid in zoekmachines en, uiteindelijk, een groter online succes.